Στυλιανίδης στο NEWS 247: Οι βουλευτές δεσμεύουν την ηγεσία

Στυλιανίδης στο NEWS 247: Οι βουλευτές δεσμεύουν την ηγεσία

Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ απαντά στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μία συμφωνία. Δηλώνει επίσης με νόημα ότι η Ν.Δ δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ή σε ακροδεξιά ρητορική και ότι: “Το αντίδοτο στον αριστερό λαϊκισμό δε μπορεί να είναι ο δεξιός ελιτισμός.”

Τη συζήτηση για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στο NEWS 247, καθώς τονίζει με νόημα ότι η κεντροδεξιά δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ή σε ακροδεξιά ρητορική και πως: “Το αντίδοτο στον αριστερό λαϊκισμό δε μπορεί να είναι ο δεξιός ελιτισμός”, παραπέμποντας εν τέλει στη βάση ως αρμόδια να λάβει τις αποφάσεις και για πολιτικές και για πρόσωπα.

Στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μία συμφωνία (την οποία χαρακτηρίζει επειγόντως αναγκαία και πιθανή), ο κ.Στυλιανίδης παραπέμπει σαφώς στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επισημαίνει ότι οι βουλευτές “δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία, αλλά και αυτοδεσμεύονται από τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας” και προσθέτει: “Μια σοφή και σώφρονα ηγεσία δεν το προσπερνά αυτό αδιάφορα.”

Διαμηνύει επίσης ότι η στάση της ηγεσίας της Ν.Δ θα κρίνει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας: “Ένας ώριμος χειρισμός από την ηγεσία μας είμαι βέβαιος, ότι δεν θα επιτρέψει το εθνικό δίλημμα να μεταβληθεί σε εσωκομματικό μας πρόβλημα.”

Ο βουλευτής Ροδόπης κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για μεταρρυθμιστική απραξία και ιδεοληψία, αποφεύγει όμως να υπερασπιστεί ευθέως το Γιάννη Στουρνάρα, ενώ υπενθυμίζει τη διαφωνία που είχε με την αντιμετώπιση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών από την προηγούμενη κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι δημιουργήθηκαν “στο λαϊκισμό της αριστεράς ισχυρά σύμβολα χωρίς λόγο, πίσω από τα οποία σήμερα κρύβει την κυβερνητική της ανεπάρκεια.”

*Πως γίνεται η Ν.Δ. από τη μία να καλεί την κυβέρνηση να έλθει γρήγορα σε συμφωνία και από την άλλη να καταγγέλλει τρίτο μνημόνιο;

Η Ν.Δ. επισημαίνει την ανάγκη άμεσης ενδιάμεσης συμφωνίας, διότι διαπιστώνει: πρώτον ότι επιδεινώνεται λόγω της κυβερνητικής καθυστέρησης το περιβάλλον χρηματοδοτικής ασφυξίας και δεύτερον διότι δεν υπάρχει άλλη πηγή ρευστότητας εκτός Ε.Ε.

Επίσης προεκτιμούμε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης λόγω της μεταρρυθμιστικής απραξίας μετεκλογικά και φυσικά λόγω μιας περίεργης ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να οδηγεί την Ελλάδα στις αγορές και άρα στην ανάκτηση της κυριαρχίας της, την οδηγεί σε μια απίστευτη περιπέτεια…

*Βλέπετε εκλογές, δημοψήφισμα ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Οι εκλογές μπορεί να διευκολύνουν τον Α. Τσίπρα να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό σε κεντροαριστερό κόμμα, εδραιώνοντας εσωκομματικά την ηγετική του κυριαρχία, αλλά δεν τις σηκώνει ούτε η χώρα, ούτε η εθνική οικονομία.

Το δημοψήφισμα αγκυλώνει τη διαπραγματευτική ευελιξία της Ελληνικής διπλωματίας και γι αυτή και για την επόμενη κυβέρνηση και θέτει ίσως σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν η αυτονόητη λύση για ένα προηγμένο και δημοκρατικό κράτος φυσιολογικά από το 2010. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα τα πολιτικά πάθη και οι σκοπιμότητες κυριαρχούν, γι αυτό τη θεωρώ ακόμα δύσκολη εκδοχή.

Το πιο πιθανό για μένα είναι ότι συμφωνία θα υπάρξει και πιθανότατα θα περάσει…

Η επόμενη, όμως, δυσκολία θα είναι να εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών η παροχή ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου.

*Εφόσον και όταν υπάρξει συμφωνία, ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία πιθανόν να έρθει με ένα άρθρο;

Η ΝΔ πρέπει αναμφισβήτητα να προστατεύει με συνέπεια την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να δίνει λευκή επιταγή εκ των προτέρων χωρίς να γνωρίζει τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στο εθνικό, το κοινωνικό και το λαϊκό συμφέρον.

*Θεωρείτε ότι η απόφαση για τη στάση της Ν.Δ. απέναντι σε μία συμφωνία πρέπει να ληφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα; Ακόμη και με ψηφοφορία;

Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι το κατεξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιητικό όργανο. Οι βουλευτές εκπροσωπούν και κατά το Σύνταγμα τη λαϊκή και κοινωνική συνείδηση. Δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία, αλλά και αυτοδεσμεύονται από τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας. Μια σοφή και σώφρονα ηγεσία δεν το προσπερνά αυτό αδιάφορα.

*Εσείς προσωπικά τι θα πράξετε και ειδικότερα τι θα κάνετε εάν υπάρχει κομματική γραμμή αντίθετη με τη δική σας θέση; Γίνεται λόγος ακόμη και για κίνδυνο διάσπασης…

Ένας ώριμος χειρισμός από την ηγεσία μας είμαι βέβαιος, ότι δεν θα επιτρέψει το εθνικό δίλημμα να μεταβληθεί σε εσωκομματικό μας πρόβλημα. Αυτοί που κυβερνούν πρέπει να επιδείξουν ευθύνη και εμείς, που ως αντιπολίτευση ελέγχουμε, συνέπεια.

*Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Συγγρού κάθε μέρα απογυμνώνεται η κυβερνητική διαπραγματευτική ένδεια. Πως εξηγείτε όμως το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η διαφορά παραμένει διψήφια και η Ν.Δ. εισπράττει την αποδοκιμασία της κοινωνίας;

Τα έχω πει και δεν θέλω να τα επαναλαμβάνω. Η Ν.Δ. πρέπει να μάθει να ακούει… Να κάνει την αυτοκριτική της. Να διορθώσει λάθη. Να εμπιστευθεί τη βάση της και να αναβαπτίσει σε αυτήν με άψογο δημοκρατικό τρόπο πρόσωπα και πολιτικές. Όσες φορές εμπιστευτήκαμε το λαό μας, όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία μας, δε χάσαμε ποτέ. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς, γιατί η ανάδειξη τους από τη βάση μάς οδήγησε σε νέες νίκες…

*Επιμένετε στην ανάγκη να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο; Και για ποιο λόγο, αφού επισήμως ουδείς έχει αμφισβητήσει τον κ. Σαμαρά;

Συνέδριο δε σημαίνει οπωσδήποτε αμφισβήτηση… Σημαίνει και επαναβεβαίωση, και αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος, και αυτοκριτική. Σημαίνει πάνω απ’ όλα αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό μας, στοιχείο απαραίτητο για να συνεχίσουμε πιο δυνατά.

*Εσείς έχετε -και πριν τις εκλογές και μετά- διαχωρίσει τη θέση σας από νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ποιο πρέπει να είναι το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. κατά τη γνώμη σας; Και ποιοι μπορούν να το εκφράσουν;

Η ΝΔ δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ή σε ακροδεξιά ρητορική. Είναι ένα κόμμα της κοινωνικής οικονομίας, της αγοράς. Το αντίδοτο στον αριστερό λαϊκισμό δε μπορεί να είναι ο δεξιός ελιτισμός. Γιατί αν ο πρώτος παραπλανητικά εισηγείται κάτι ανεφάρμοστο που ακούγεται, όμως, ευχάριστο, παρότι είναι καταστροφικό, ο δεύτερος εισηγείται κάτι τεχνοκρατικά ορθολογικό, που καθίσταται όμως ανεφάρμοστο γιατί αγνοεί την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Ο αριστερός λαϊκισμός στην Ελλάδα οφείλεται όχι πάντα στην υστεροβουλία, αλλά και στη διοικητική άγνοια, την απειρία ή την ανικανότητα της ηγεσίας. Από την άλλη ο δεξιός ελιτισμός οφείλεται στην υπεροψία, την αλαζονεία ή την άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας από εξαίρετους ίσως τεχνοκράτες ή πολιτικούς που δε ζυμώθηκαν ποτέ με την πραγματικότητα της κοινωνίας ή της αγοράς διότι αναπτύχθηκαν σε σωλήνα.

Ανάμεσα σε αριστερό λαϊκισμό και σε δεξιό ελιτισμό ή στην οριζόντια επικυριαρχία των δύο φαινομένων που τελευταία αναπτύσσεται στην Ελλάδα, υπάρχει ο λαός, οι ενεργοί πολίτες, οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς και της κοινωνίας μας, η δημιουργική μεσαία τάξη που πήγε επί δεκαετίες την Ελλάδα μπροστά… Αυτούς πρέπει να εκφράζει απαρέγκλιτα ένα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ποια πρόσωπα μπορούν να εκφράσουν κάτι τέτοιο είναι ζήτημα της ενεργού βάσης, δηλαδή των ενεργών πολιτών-στελεχών που επιλέγουν και ψηφίζουν σε μια ανοιχτή διαδικασία.

*Είσαστε ένα από τα στελέχη που είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργό Οικονομικών. Θεωρείτε ότι η Ν.Δ. κερδίζει με το να τον υπερασπίζεται τώρα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγορεί περίπου ως εκφραστή της “τρόικας εσωτερικού”;

Είναι γνωστό ότι ανήκω σε διαφορετικά ιδεολογικά μετερίζια με το Γιάννη Στουρνάρα και γι αυτό στο παρελθόν άλλοτε συνεργαστήκαμε και άλλοτε διαφωνήσαμε. Σέβομαι τις ικανότητες και το έργο του, αλλά εκπροσωπούμε διαφορετικούς κόσμους. Αυτός εκπροσωπεί τον κόσμο των τραπεζών και ιδιαίτερα τη φιλοσοφία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εικονικής-λογιστικής οικονομίας. Εγώ εκπροσωπώ τον κόσμο της πολιτικής, που προσπαθεί να συνδυάσει τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας με τις ανάγκες της ζώσας και δοκιμαζόμενης κοινωνίας, εννοώ αυτή που πολλοί τεχνοκράτες την αγνοούν στους σχεδιασμούς τους ή την περιφρονούν. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις άλλοτε δημιουργούν κοινούς τόπους και συνυπάρχουν και άλλοτε συγκρούονται. Για το συγκεκριμένο τώρα θέμα δε γνωρίζω, γι αυτό και δε θέλω να τοποθετηθώ διακινδυνεύοντας να αδικήσω ή να παραπλανήσω κάποιους. Ας εκφραστούν αυτοί που γνωρίζουν.

*Είχατε επίσης τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να απολύσει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Το κόμμα σας πάντως καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την επαναπρόσληψη τους…

Όταν οι καθαρίστριες δικαιώθηκαν πρωτοδίκως δε δίστασα να υποστηρίξω δημόσια την άποψη, ότι έπρεπε να επαναπροσληφθούν με μισθούς αντίστοιχους της κατάστασης. Θεωρούσα ότι δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο, τον τσαμπουκά του το τότε οικονομικό επιτελείο να τον βγάζει στο πιο ασθενές κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, αφήνοντας ανέγγιχτους “τους εγκληματίες του λευκού κολάρου”, δηλ. μια συγκεκριμένη οικονομική Ελίτ που ποτέ δεν πλήρωσε τις παρανομίες της. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν κοινωνικά άδικη και πολιτικά λάθος, διότι δημιουργούσε στο λαϊκισμό της αριστεράς ισχυρά σύμβολα χωρίς λόγο, πίσω από τα οποία σήμερα κρύβει την κυβερνητική της ανεπάρκεια.

*Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ήθελε την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. Πως το σχολιάζετε;

Προσωπικά δε μου κάνει εντύπωση, γιατί πάντα πίστευα και έλεγα δημόσια ότι θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή όχι μόνο χρυσή εφεδρεία αλλά και πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Αυτοί που ίσως αιφνιδιάζονται σήμερα, είναι όσοι τον πολέμησαν και τον λοιδόρησαν για τα δικά τους συμφέροντα, υποτιμώντας το ισχυρό αισθητήριο του Ελληνικού λαού.

*Ευθέως, εσείς θα δηλώσετε παρών όταν ξεκινήσει η “επόμενη ημέρα” για την ηγεσία της Ν.Δ.;

Όταν ξεκινάς τη διαδρομή σου από τα χαμηλά, ως παιδί προσφυγικής οικογένειας, εκπαιδευτικών και από τα μακρινά, από την ακριτική Θράκη, δύσκολα ξωκύλεις στη ματαιοδοξία, που συνήθως διακατέχει αυτούς που θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους και την εξουσία πεπρωμένο τους. Για μένα η πολιτική είναι μια διαρκής μάχη για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Δεν έχει σημασία από ποιο ρόλο τη δίνεις, άλλωστε αυτό δεν το αποφασίζεις εσύ, αλλά οι άλλοι. Σημασία έχει να τη δίνεις σωστά, χωρίς να ξεχνάς από που ξεκίνησες, ούτε φυσικά προς τα που θέλεις να πας. Μου το είπε, μόλις έγινα υφυπουργός, ο αείμνηστος δάσκαλος και πατέρας μου με τα λόγια του Κολοκοτρώνη :”Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα