Τι προκαλεί στον εγκέφαλο η κατανάλωση ενός αβγού την εβδομάδα

Διαβάζεται σε 5'
Αβγά βραστά
Αβγά βραστά iStock

Τα πλεονεκτήματα του αβγού στον εγκέφαλο περιγράφει νέα επιστημονική μελέτη.

Τα αβγά αποτελούν βασικό διατροφικό συστατικό της διατροφής μας.

Παρόλο που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, σχετικά οικονομικά και εύκολα στην προμήθειά τους, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων στον τομέα της υγείας με την πάροδο των ετών.

Μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Nutrition, αναφέρει ότι η κατανάλωση ενός αβγού την εβδομάδα συσχετίστηκε με 47% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με την κατανάλωση αβγών λιγότερο από μία φορά κάθε μήνα.

Έδειξαν επίσης ότι όσοι έτρωγαν αβγά είχαν μειωμένη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το πρόβλημα με τα αβγά: Είναι καλά ή κακά για την υγεία;

Είναι τα αβγά καλά ή κακά για εσάς; Πριν από εκατό χρόνια, και για χιλιάδες χρόνια πριν, τα αβγά θεωρούνταν απαραίτητα. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τα αβγά αποτελούσαν βασικό είδος διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, πριν από μερικές δεκαετίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οπότε τα αβγά που κρίθηκαν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη βγήκαν από την ευρεία διατροφή.

Ωστόσο, καθώς η επιστήμη της διατροφής προόδευε, έγινε σαφές ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρέαζε σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Χάρη σε αυτή τη νέα κατανόηση, τα αβγά επανήλθαν σιγά-σιγά στο παιχνίδι.

Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία, οπότε τα αβγά εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει στο περιθώριο.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανότατα πολύ πιο υγιεινά από πολλά από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ που έχουν αντικαταστήσει τα αβγά στις σύγχρονες κουζίνες. Στην πραγματικότητα, τα αβγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Σήμερα, οι περισσότεροι διατροφολόγοι και οι σχετικοί ειδικοί έχουν σχετικά ουδέτερη άποψη για τα αβγά.

Σε γενικές γραμμές, οι συμβουλές είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αλλά ταυτόχρονα, η κατανάλωση πολλών αβγών την ημέρα θα μπορούσε να είναι ανθυγιεινή.

Αβγά και νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια είναι η σχέση τους

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και παρά τις δεκαετίες έρευνας, δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ οι θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν τη νόσο είναι ελάχιστες.

Για το λόγο αυτό, η κατανόηση των παραγόντων του τρόπου ζωής που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο είναι απαραίτητη.

Στο πνεύμα αυτό, πολλοί επιστήμονες εστιάζουν στις διατροφικές επιρροές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία.

Έχει επίσης εντοπίσει μια πιθανή σχέση μεταξύ της μέτριας πρόσληψης χολίνης και ενός μειωμένου κινδύνου άνοιας.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης, τα αβγά είναι η «κορυφαία διατροφική πηγή» χολίνης, οπότε αξίζει να τα διερευνήσουμε.

Η χολίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα, είναι πρόδρομος παράγοντας του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, παίζει καθοριστικό ρόλο στις κυτταρικές μεμβράνες και έχει νευροπροστατευτικές δυνάμεις.

Επίσης, όπως εξηγούν οι συγγραφείς, «η χολίνη ρυθμίζει την έκφραση βασικών γονιδίων που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις γνωστικές λειτουργίες μέσω επιγενετικών μηχανισμών».

Παρόλο που το σώμα μας μπορεί να συνθέσει χολίνη, δεν μπορεί να συνθέσει αρκετή για να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού, οπότε κάποια ποσότητα πρέπει να προσλαμβάνεται με τη διατροφή μας.

Εκτός από τη χολίνη, τα αβγά περιέχουν απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.

Μειωμένος κίνδυνος και λιγότερη συσσώρευση πρωτεϊνών

Η πρόσφατη μελέτη περιελάμβανε στοιχεία από 1.024 ηλικιωμένους ενήλικες με μέση ηλικία 81,4 ετών.

Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν σε κοινότητες συνταξιούχων και εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Ιλινόις.

Παρακολούθησαν ετήσιες εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 6,7 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αβγό την εβδομάδα είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ένα αβγό το μήνα ή λιγότερο.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης τους, εξέτασαν τους μεταθανάτιους εγκεφάλους 578 συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ένα ή περισσότερα αβγά κάθε εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Συνέργεια χολίνης και ωμέγα-3

Συνολικά, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αβγού την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εξηγούν ότι η χολίνη και τα ωμέγα-3 στα αβγά μπορεί να έχουν μια «συνεργιστική» επίδραση, με την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν επίσης προηγούμενες έρευνες που καταδεικνύουν ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να έχουν ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 και χολίνη.

Συνολικά, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, «μόλις αναπαραχθούν σε άλλες προοπτικές κοορτές και επιβεβαιωθούν από κλινικές δοκιμές, τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση του κινδύνου του πληθυσμού για [νόσο Αλτσχάιμερ]».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα