Διαγραφές φοιτητών: Ακροδεξιά ατζέντα και διχασμό “βλέπει” η αντιπολίτευση
Διαβάζεται σε 5'
Για κυβερνητική μεθόδευση με πολλούς στόχους κάνουν λόγο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
- 08 Μαΐου 2025 06:08
Την γενικευμένη αντίδραση της προοδευτικής αντιπολίτευσης προκαλεί η κυβερνητική προσπάθεια – μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού- να εγείρει θέμα «βίας στα πανεπιστήμια» και μέτρων αυτόματης διαγραφής φοιτητών. Όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς εκτιμάται ότι πρόκειται για μεθόδευση.
Παρά το γεγονός πως τα κόμματα αυτά δεν μοιράζονται ενιαίες αντιλήψεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιλαμβάνονται τόσο τις απόψεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τις αναφορές της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη ως συντονισμένη επιχείρηση. Μάλιστα γίνεται λόγος για επιχείρηση κοινωνικού διχασμού, στόχευση σε ακροδεξιά ακροατήρια, κάλυψη των κυβερνητικών αποτυχιών όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία καθώς και προσπάθεια παρέμβασης στις φοιτητικές εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ
Μιλώντας χθες στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση συνειδητή προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «από την πρώτη στιγμή, σημειώσαμε κάτι πολύ απλό: κάντε ό,τι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κάρτα εισόδου του φοιτητή στο πανεπιστήμιο, εσωτερικές μονάδες φύλαξης που θα μπορούν, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις να καλούν την Ελληνική Αστυνομία και να κάνει τη δουλειά της. Αυτό το τόσο απλό γιατί δεν εφαρμόζεται και δεν υλοποιείται; Και έπρεπε να κατασπαταλήσετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους φόρους του ελληνικού λαού, να λέτε «ή είσαι με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή είσαι με το μπάχαλο» για να διχάζετε».
Επισήμανε πως «ο διχασμός της κοινωνίας είναι για εσάς πολιτικό εργαλείο. Δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Επενδύετε στον διχασμό της κοινωνίας. Κάθε φορά βρίσκετε ένα θέμα για να δημιουργήσετε αυτές τις ακραίες συνθήκες».
Μάλιστα ειδικά για τις αυτόματες διαγραφές φοιτητών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «όποιος παρανομεί μέσα στο πανεπιστήμιο, όποιος πρωταγωνιστεί σε επεισόδια βίας προφανέστατα δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αλλά υπάρχουν θεσμοί και λειτουργίες. Τι σημαίνει με μια καταγγελία θα διώχνουν τον άλλον από το πανεπιστήμιο;»
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για δημιουργία συγκεκριμένου αφηγήματος με στόχευση κάνει λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε η γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από το 2019, μιλάει μόνο με επικοινωνιακούς όρους για την εγκληματικότητα, αξιοποιεί συγκεκριμένα περιστατικά, για να συντηρήσει ένα αφήγημα, δήθεν περί νόμου και τάξης, ενώ δεν διαφυλάττει ούτε τον νόμο ούτε την τάξη».
Πρόσθεσε ότι «το επιχείρημα περί γενικευμένης ανομίας στα πανεπιστήμια απευθύνεται σε ένα ακροδεξιό κοινό», υπογραμμίζοντας ότι η συκοφάντηση, «η απαξίωση, αλλά και η εγκατάλειψη των δημόσιων πανεπιστημίων, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να ευνοήσει τα ιδιωτικά». Μάλιστα θύμισε πως «το 2019 η ΝΔ ψήφισε τον νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας ότι αυτός θα λύσει όλα τα προβλήματα και αυτά, όχι απλώς δεν λύθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και τα κρούσματα βίας». Επισήμανε τέλος ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε, τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».
Το ΚΚΕ
Για ευθεία προσπάθεια παρέμβασης στην επικείμενες φοιτητικές εκλογές κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας επισημαίνει πως καταγράφεται συντονισμένη προσπάθειας «να ενοχοποιήσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και να χύσει το γνωστό δηλητήριο του αυταρχισμού, της συκοφάντησης και της καταστολής».
Αναφερόμενη στο αρνητικό για την Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών η ΚΝΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση έχει φάει πολλές ήττες από τους φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια και θέλει να αποφύγει τη μαζική καταδίκη της στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.Επιχειρεί να αναστηλώσει τη ΔΑΠ, την παράταξη της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων μέσα στα Πανεπιστήμια και να νοθεύσει το μήνυμα των φοιτητών και των φοιτητριών».
Η Νέα Αριστερά
Το … τσεκούρι του Μάκη Βορίδη υπενθύμισε σε ανάρτησή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς προκειμένου να σχολιάσει τις αναφορές της κυβέρνησης σε βία στα πανεπιστήμια και διαγραφές.
Αναρτώντας την γνωστή φωτογραφία του νυν υπουργού Μετανάστευσης από την δεκαετία του ’80 αναφέρει πως «είναι ο Μάκης Βορίδης με ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι στους δρόμους των Εξαρχείων. Είχε προηγηθεί επιθέση στην Νομική ακροδεξιάς ομάδας στην οποία ο Βορίδης είχε ηγετικό ρόλο Έπρεπε να διαγραφεί από την Νομική σχολή ο Μάκης Βορίδης; Ορθώς διαγράφηκε από τον φοιτητικό σύλλογο. Ένα συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει κανένα λόγο να ανέχεται νεοναζί και ακροδεξιούς. Επίσης ορθώς δεν διαγράφηκε από την σχολή. Η εκπαίδευση ποτέ δεν έκανε κακό σε κανέναν, ούτε καν στον Βορίδη». Επισήμανε επίσης πως «είναι αδιανόητη η σκέψη ότι για οποιοδήποτε αδίκημα η ποινή μπορεί να είναι ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση. Βουλιάζουμε καθημερινά σε έναν αυταρχικό ποινικό λαϊκισμό που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω».