15 μνηστήρες για την εξαγορά των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ

27-7-2011-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-το Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
27-7-2011-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-το Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το market test που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το προς πώληση λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ

Τουλάχιστον 15 ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές για πώληση τριών λιγνιτικών σταθμών και μίας άδειας δημιουργίας καινούργιας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης αγοράς (market test) που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp.

ADVERTISING

Στο market test συμμετείχε πλήθος εταιρειών: παραγωγοί της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μεγάλοι παραγωγοί απ' όλον τον κόσμο (όχι μόνο Ευρωπαίοι), καθώς και μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές (βιομηχανία). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα  των μονάδων προς αποεπένδυση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε:  «Το market test στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η DG Comp, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, τις οποίες κοινοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική πλευρά. Αυτές ήδη συζητήθηκαν και υπήρξε οριστική συμφωνία, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα νομοθετήσει.»

Τα βασικά σημεία που προκύπτουν είναι τα εξής:

- Προς αποεπένδυση διατίθενται το εργοστάσιο και η άδεια για νέα μονάδα στην περιοχή της Μελίτης (Φλώρινα) και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Στο πλαίσιο του market test το χαρτοφυλάκιο αυτό κρίθηκε άκρως ικανοποιητικό και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να τροποποιηθεί. Μάλιστα, 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μίας από αυτές τις μονάδες.

- Δεν τέθηκε με οποιοδήποτε τρόπο συζήτηση περί πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.

- Η ΔΕΗ διατηρεί το 100% του σημερινού δυναμικού σε υδροηλεκτρικές μονάδες. Το 100% του σημερινού δυναμικού σε μονάδες φυσικού αερίου. Το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού βραχυπρόθεσμα (μέχρι το τέλος της δεκαετίας), το 68% του λιγνιτικού δυναμικού μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2026) και το 65% μακροπρόθεσμα (μέσος όρος περιόδου 2018-35)

- Η ΔΕΗ μπορεί να διαχειριστεί χωρίς καμία δέσμευση τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατηρήσει.

- Διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας στις μονάδες προς αποεπένδυση. Τις σχετικές προβλέψεις θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που θα έλθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

- Στη συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος μέσα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ. Διασφαλίζονται, έτσι, πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, άρα και του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network