“Βόμβα” Μενουδάκου για τις ελλείψεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων

“Βόμβα” Μενουδάκου για τις ελλείψεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απάντησε σε ρεπορτάζ του News24/7 για τις ευθύνες της Αρχής στην υπόθεση Κουφοντίνα και αποκάλυψε ότι η ΑΠΔΠΧ λειτουργεί "με ελλιπή συγκρότηση τους τελευταίους 20 μήνες".

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (και Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) Κωνσταντίνος Μενουδάκος απάντησε στο News24/7 για το άρθρο που δημοσιεύσαμε προ ημερών για τις ευθύνες της Αρχής στην περίπτωση Κουφοντίνα.

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντησή του (οι υπογραμμίσεις δικές του)

“Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ενημερώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου για την ύπαρξη δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ σχετικά με το γεγονός της άρνησης να χορηγηθούν στοιχεία που είχε ζητήσει η κυρία Κούρτοβικ από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με επίκληση λόγων προστασίας προσωπικών δεδομένων για την αιτιολόγηση της απόρριψης του αιτήματος, καθώς και για το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, με το οποίο εκφράστηκε η γνώμη, με παραπομπή μάλιστα και σε αποφάσεις της Αρχής μας, ότι υπήρχε υποχρέωση να χορηγηθούν ανωνυμοποιημένα τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί.

Τη Δευτέρα 1 Μαρτίου δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ δηλώσεις της κυρίας Νικολάου ότι χορηγήθηκαν τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί. Κατόπιν τούτου, και ενώ είχα ήδη ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποστείλουμε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έγγραφο επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν απέκλειε, αλλ’ αντιθέτως επέβαλε τη χορήγηση των εγγράφων που είχαν ζητηθεί, με διαγραφή ονομάτων τρίτων προσώπων που μνημονεύονται σε αυτά, θεώρησα ότι δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο παρέμβασης, δεδομένου, άλλωστε ότι στις εκατέρωθεν δηλώσεις το ζήτημα επικεντρώθηκε σε άλλες νομικές και πολιτικές πτυχές χωρίς αναφορά σε άρνηση χορήγησης εγγράφων με επίκληση προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θα αποτελούσε λόγο ή και υποχρέωση της Αρχής να παρέμβει.

Αυτά απλώς για ενημέρωσή σας.

Δυστυχώς, η Αρχή, που λειτουργεί επί είκοσι μήνες περίπου με ελλιπή συγκρότηση λόγω λήξης της θητείας ή αποχώρησης για διάφορους λόγους τακτικών και αναπληρωματικών μελών της, και με σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, δεν έχει εκ των πραγμάτων δυνατότητες αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε όλα τα θέματα που λαμβάνουν δημοσιότητα και αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αναγκαστικά περιορίζεται σε ορισμένα, στα περισσότερο σημαντικά. Βεβαίως το ζήτημα που προέκυψε στην υπόθεση του κυρίου Κουφοντίνα περιλαμβάνεται σε αυτά και η Αρχή θα είχε παρέμβει αυτεπαγγέλτως (αφού δεν είχε υποβληθεί σχετική καταγγελία) αν θεωρούσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αντικείμενο στο συγκεκριμένο θέμα αρμοδιότητάς της.

Γενικότερα, η Αρχή ακολουθεί την πρακτική να παρεμβαίνει – συχνά και αρκετά «αθόρυβα» – όταν θεωρεί ότι συντρέχει ουσιαστικός λόγος και όχι προς άγραν θετικής δημοσιότητας και εντυπωσιασμού”.

Η απάντηση του συντάκτη

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μενουδάκο για τις παρατηρήσεις που είχε την καλοσύνη να μας αποστείλει. Από πλευρά μας οφείλουμε μερικά σχόλια πάνω στην απάντησή του.

1ον: Ο κ. Μενουδάκος ισχυρίζεται ότι με βάση όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ (δηλώσεις της Γενικής Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου) τα ζητούμενα στοιχεία τελικά χορηγήθηκαν στην πλευρά του κρατουμένου. Ωστόσο, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα έσπευσε να ενημερώσει ότι τα λεγόμενα της κας Νικολάου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Κούρτοβικ αυτό που πραγματικά χορηγήθηκε στον κρατούμενο ήταν μία… σφραγίδα και τίποτα άλλο.

Εν πάσει περίπτωση πάντως, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ακριβώς για να ελέγξει το τι πραγματικά είχε συμβεί, θα μπορούσε να ζητήσει επίσημα ενημέρωση. Αυτή η ενέργεια προφανώς και θα ξεδιάλυνε οριστικά το τοπίο.

2ον: Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στις παρατηρήσεις του κ. Μενουδάκου ότι η Αρχή, της οποίας προεδρεύει, λειτουργεί τους τελευταίους 20 μήνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με ελλιπή συγκρότηση. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι λόγω αυτής της δυσλειτουργίας η Αρχή “δεν έχει εκ των πραγμάτων δυνατότητες αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε όλα τα θέματα που λαμβάνουν δημοσιότητα και αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών”.

Η παραδοχή αυτή από την πλευρά του κ. Μενουδάκου συνιστά, κατά τη γνώμη μας, μείζον ζήτημα. Την εποχή που οι Ελληνες πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο από ποτέ το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές για τις καθημερινές δραστηριότητές τους και προκύπτουν επείγουσες ανάγκες πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας περί Προσωπικών Δεδομένων (χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεκπαίδευση), η Αρχή ισχυρίζεται ότι δεν δύναται να ασχοληθεί μ’ όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχει, άρα, σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας σε τελική ανάλυση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα