Αδιόρατος δρόμος ή παγίδα; Η στρατηγική του Τραμπ με την Κίνα

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ Reba Saldanha, File/AP Photo

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί αβεβαιότητα πριν τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αναφέροντας πιθανή μείωση δασμών, ενώ η στρατηγική του παραμένει ασαφής.

Λίγες ώρες πριν από τις πιο σημαντικές οικονομικές συναντήσεις στον κόσμο, η διαπραγματευτική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για το εμπόριο επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τις συνομιλίες με τους Κινέζους αξιωματούχους, όταν ο ίδιος, μέσω των social media, ρίχνει έναν άσσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς που έχει επιβάλει στην Κίνα, από το 145% στο 80%, δημιούργησε την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται με τον ίδιο του τον εαυτό πριν από τις πραγματικές συζητήσεις.

Ωστόσο, το ουσιαστικό μήνυμα πίσω από τη δήλωση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους κύριους διαπραγματευτές του, οι οποίοι είχαν ήδη συζητήσει την πιθανότητα να μειωθούν οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα στις εσωτερικές συζητήσεις, ενόψει των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στη Γενεύη της Ελβετίας.

Αλλά αυτό το μήνυμα αποτέλεσε έκπληξη για τους Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ, στη συνέχεια, έδειξε μια “ψευδή υποταγή” προς τον Υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον οποίο ανέφερε στην ανάρτησή του ως τον άνθρωπο που θα λάβει την τελική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό, ο Τραμπ προσπαθούσε να ενισχύσει τη θέση του «Σκοτ B» στα μάτια των Κινέζων συνομιλητών.

Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το τελικό βάρος για τη συμφωνία θα το φέρουν ο ίδιος ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σκοτ Μπέσεντ και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμις Γκρίερ, έφτασαν στη Γενεύη για δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, με στόχο να πετύχουν αποτελέσματα που ίσως δεν είναι τόσο φιλόδοξα, αλλά εξίσου σημαντικά για τη μελλοντική πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Διπλωματία έναντι του μπαλαντέρ του Τραμπ

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν τις συνομιλίες με την Κίνα ως μια ξεχωριστή διαδικασία από τις άλλες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει ότι η συμφωνία με την Κίνα θα εξετάζεται σε άλλη βάση από τις υπόλοιπες διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη.

Αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνίες με χώρες της Ινδο-Ειρηνικής περιοχής, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, έχουν διαμορφώσει πολύ προσεκτικά τη στρατηγική τους για την Κίνα.

Η στρατηγική αυτή θα ξεκινήσει με αμοιβαία βήματα αποκλιμάκωσης και στη συνέχεια θα απαιτήσει από την Κίνα να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες του Τραμπ, όπως η καταπολέμηση της παραγωγής φεντανύλης και η αναβίωση της πρώτης συμφωνίας «Phase One» ΗΠΑ-Κίνας.

Ντόναλντ Τραμπ 2025 Alex Brandon/AP Photo

Αυτός ο δρόμος θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη συνολική εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο εμπορείου, το κύριο ζητούμενο των συνομιλιών είναι αν οι δύο χώρες μπορούν να φτάσουν σε μια «σταθερή θέση», η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αναμένονται επίσης άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με τους περιορισμούς εξαγωγών από την Κίνα σε σπάνιες γαίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμες συμφωνίες. Ωστόσο, οποιαδήποτε ευρεία συμφωνία είναι, για την ώρα, μια διαδικασία μακροπρόθεσμης εξέλιξης.

Αν όμως ο Τραμπ αποφασίσει διαφορετικά, τότε μπορεί να δούμε ραγδαίες αλλαγές.

Ο απρόβλεπτος Τραμπ

Αρκετοί αξιωματούχοι και πρώην σύμβουλοι οικονομίας της κυβέρνησης Τραμπ, παραδέχονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αντιδράσει παρορμητικά στις διαπραγματεύσεις και να αλλάξει την πορεία τους ανά πάσα στιγμή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι σύμβουλοι του Τραμπ χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες με την Κίνα για να ξεπεράσουν μια διαρκή και επικίνδυνη κατάσταση αδράνειας και να πάρουν θετικά μηνύματα πριν από τις συνομιλίες.

Οι δύο πλευρές -αμερικανική και κινεζική- προχώρησαν στην ανακοίνωση των συναντήσεων με συντονισμένο τρόπο και επιμένουν ότι οι διαπραγματευτές τους απλώς “περνούσαν” από την πόλη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως ουδέτερος χώρος για διπλωματικές σχέσεις.

Αυτός ο συντονισμένος και ομοιόμορφος τρόπος προετοιμασίας δείχνει πως οι συνομιλίες είναι σοβαρές και ότι υπάρχει θέληση για πραγματική αποκατάσταση των σχέσεων και αποκλιμάκωση.

Ο Γκερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους οικονομικούς και εμπορικούς αξιωματούχους που αναμένονται στις συνομιλίες, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών και πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με την Κίνα.

Με την είσοδο των εν λόγω συνομιλιών στην πιο σοβαρή τους φάση, το επίκεντρο παραμένει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που παρουσιάζονται, λόγω των εμπορικών διαφορών και των νέων κυρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αναζήτηση μιας μεγάλης συμφωνίας με την Κίνα είναι πλέον ο στόχος του Τραμπ, που έχει αναδειχθεί σε κύριο ζήτημα της πρώτης και δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αν και συνδέεται άμεσα με τη μεγαλειώδη εικόνα του Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική επιθυμία του προκειμένου να επιτύχει μια οικονομική συμφωνία που θα επιλύσει τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα