Απέκλεισε αναδιάρθρωση

Ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, προανήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις και νέες "τολμηρές αποφάσεις για να μη χρεοκοπήσει η χώρα". Επεσήμανε πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και πρότεινε λύσεις για κάθετες περικοπές δαπανών
- 17 Απριλίου 2011 09:08
Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους “δεν βοηθά τη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς από το ΑΠΕ να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει. Παράλληλα, επισήμανε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι “δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται, αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό”.
Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, είναι ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ.
Ως προς το σκέλος των εσόδων, είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα αυτό με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών ανά Υπουργείο θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, μέχρι τις 15 Μαίου.
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος. “Να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει”, ανέφερε
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά κυβερνητική, και πως ο ίδιος “κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργΌ”.
“Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να πάει στον τοίχο. Να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει”, δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, για τον οποίο επισήμανε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι.
Τα ακριβή του λόγια ήταν “έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός”, είπε.