Βαρύ λογαριασμό από κορονοϊό βλέπει το ΔΝΤ

Βαρύ λογαριασμό από κορονοϊό βλέπει το ΔΝΤ
Eurokinissi

Περίπου 9 % θα στοιχίσουν οι δαπανες και τα μέτρα για τον κορονοϊό. Στο -5,1% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, 200% του ΑΕΠ το χρέος.

 Δυσοίωνες προβλέψεις και για τα δημοσιονομικά κάνει το ΔΝΤ στην έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών (Fiscal Monitor) για Ελλάδα  λόγω δαπανών και ύφεσης που έρχονται ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης από τον κορονοϊό.

 Περίπου 9 % του ΑΕΠ ( 17,55 δις ευρώ ) θα κοστίσουν συνολικά και οι δαπάνες υγείας τα μέτρα στήριξης αλλά και η ύφεση της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

 Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Fiscal  Μonitor η Ελλάδα αναμένεται λόγω της κρίσης φέτος να έχει πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το υπουργείο οικονομικών στον προϋπολογισμό του χρόνου , Συνεπώς το πρόσθετο κόστος από την μείωση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών ( πλήν αυτών για τόκους ) φτάνει το 8,7% του ΑΕΠ .

 Μάλιστα το ταμείο προβλέπει ότι η κατάσταση δεν θα αναστραφεί πλήρως το 2021 αφού για την επόμενη χρονιά προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι και το επόμενο χρόνο η υγειονομική κρίση θα επηρεάζει σημαντικά τα δημοσιονομικά μας .

 Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ( δηλαδή το ισοζύγιο συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τόκους ) θα είναι ένα έλλειμα που θα φτάσει το 9,1% του ΑΕΠ για φέτος αντί πλεονάσματος για 1,2% . Ένα μέρος της αύξησης θα προέλθει από το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου είτε μέσω των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup είτε από τις αγορές με στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού . Το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα έχουμε υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα το 7.9% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που θα έχουν δημιουργηθεί από φέτος .

 Στα επιμέρους στοιχεία ο διεθνής οργανισμός στηρίζει τις προβλέψεις τ ους ότι φέτος και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε σημαντική υποχώρηση των εσόδων λόγω του Lockdown και των συνεπειών του και μεγάλη αύξηση των δαπανών . Ειδικότερα τονίζεται ότι από 48,3% του ΑΕΠ που έφτασαν τα έσοδα το 2019 αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος στο 45,8% το ΑΕΠ και το 45,3% του ΑΕΠ το 2021 .

 Αντιστοίχως οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 47,9% στο 54,8% φέτος και στο 53,2% το 2021 .

 Αν υπάρχει ένα μέγεθος που μετρά το ταμείο και δείχνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αν δεν υπήρχε η κρίση του κορονοϊού είναι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο Το συγκεκριμένο μέγεθος από πλεόνασμα 5% το 2019 θα υποχωρήσει μεν αλλά μόνο στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος και το 2,5% του ΑΕΠ το 2021 ,

 Στο 200,8% του ΑΕΠ το χρέος

 Η χειρότερη μεταβολή αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να εμφανιστεί στο χρέος,

 Στο μέγεθος που ονομάζει το ΔΝΤ μικτό χρέος ( συνυπολογίζοντας στο χρέος της Κεντρικής διοίκησης και τα χρέη των ΔΕΚΟ αλλά και τα έντοκα γραμμάτια ) το χρέος εκτοξεύεται από το 179,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 στο 200,8% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021 .

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα πρόσθετα στοιχεία που υπολογίζει το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος της Κεντρικής διοίκησης θα έφτανε το 2020 στο 195% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα