Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Η τροχιά του καπνού

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Η τροχιά του καπνού
ΓΕΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ) Eurokinissi

Νέφος κάλυψε την Αττική μετά τη φωτιά στη Μεταμόρφωση. Ποια η τροχιά του καπνού τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το μοντέλο διασποράς Hysplit του ΝΟΑΑ.

Με αφορμή το νέφος που δημιουργήθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου (15/08) σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών επί της οδού Σωρού στη Μεταμόρφωση και σκέπασε μεγάλο μέρος της Αττικής μέχρι τις απογευματινές ώρες, τόσο το ΕΑΑ όσο και η ΕΜΥ αναφέρθηκαν στην πορεία που θα ακολουθούσε το νέφος τις επόμενες ώρες.

Παρακάτω δίνεται η τροχιά του καπνού για το επόμενο 12ωρο, τρέχοντας το μοντέλο διασποράς Hysplit του ΝΟΑΑ.

Ένα θετικό στοιχείο, ήταν ότι ο άνεμος χθες, Σάββατο (15/08), διασκόρπισε μεγάλο μέρος του καπνού και απ’ ο,τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία του ανέμου αυτό θα συμβεί και για τις επόμενες 36 ώρες στο Λεκανοπέδιο, με μια μικρή εξασθένηση των ανέμων τις βραδινές ώρες.

Το EAA παρουσιάζει σήμερα, Κυριακή (16/08), εικόνες από την κάμερα καιρού στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, καθώς και μοντελοποίηση της πορείας του plume.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της έντασης του ανέμου για τις επόμενες 36 ώρες. Περιγράφεται τόσο ο μέσος άνεμος (με τα σημαιάκια), όσο και ο ριπαίος (με τον χρωματικό κώδικα).


Γίνεται κατανοητό ότι, επειδή οι άνεμοι πρόσκαιρα θα είναι ισχυροί, το νέφος του καπνού θα συνεχίσει να διασπείρεται κινούμενο νότια και παρακάτω περιγράφονται οι τροχιές του plume, για το επόμενο 12ωρο. Επισημαίνεται, πάντως, ότι μέχρι σε αυτό το σημείο μπορούμε να μιλήσουμε μετεωρολογικά.

Απο εκεί και μετά υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η τοξικότητα του νέφους, το είδος κάθε ρυπαντή κ.α., όπου υπάρχουν επιστήμονες εξειδικευμένοι σε αυτό το πεδίο να μας πληροφορήσουν αναλυτικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα