Η μάχη ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ιδιωτικών υπαλλήλων

Η μάχη ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ιδιωτικών υπαλλήλων
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης δεν επέλεξε τυχαία να μιλήσει χθες σε εκδήλωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα της ΝΔ, την ώρα που ο Τσίπρας υποστήριζε ότι το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο “γράφει επταήμερη εργασία”

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές ομάδες, καθώς φτάνουν σχεδόν το 1,2 εκατομμύριο ψηφοφόρων, αριθμός διπλάσιος από εκείνον των δημοσίων υπαλλήλων. Και είναι η εκλογική ομάδα που στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 έκρινε σε μεγάλο βαθμό τελικά το αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πλειοψηφία τους άλλωστε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι πλέον χαμηλά αμειβόμενοι, ενώ η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων τα χρόνια των μνημονίων εκτοξεύθηκαν με πρόσχημα την κρίση.

Έτσι τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την ψήφο του συντριπτικού 40,1% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ η ΝΔ μόλις το 18,9%. Και το Σεπτέμβριο του 2015 το 37% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και το 23% ΝΔ. Ποσοστά που προκύπτουν από τα exit poll και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τις δημοσκοπήσεις.

Αυτό το κοινό προσπαθεί εναγωνίως να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει των ευρωεκλογών και σε αυτό επιχειρεί να απευθυνθεί πιο εμφατικά η Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε τυχαία χθες να μιλήσει σε εκδήλωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στον απόηχο των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί επταήμερης εργασίας, κάτι που η ΝΔ εξαρχής κατήγγειλε ως fake news, στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να φοβίσει ένα κατά το παρελθόν προνομιακό κοινό του που έχει αποσυσπειρωθεί μετά το 2015 και ενώ η εργασιακή κατάσταση παραμένει εν πολλοίς ζοφερή.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Λαμία υποστήριζε ότι “το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει επταήμερη εργασία”, συνεχίζοντας την προσπάθεια να φέρει πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένους ψηφοφόρους από αυτή τη δεξαμενή.

Ο κ.Μητσοτάκης (ο οποίος επανέλαβε και στην τελευταία του συνέντευξη στο Σκάι ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ σε επταήμερη εργασία, αλλά σε επταήμερη λειτουργία με πενθήμερη εργασία συγκεκριμένης επιχείρησης) χθες θέλησε να μιλήσει με θετικό λόγο παρουσιάζοντας το σχέδιο της ΝΔ για περισσότερες και καλύτερες δουλειές και τονίζοντας ότι πρωτίστως ωφελημένη θα είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Ως ένας φιλελεύθερος πολιτικός και αρχηγός της κεντροδεξιάς, ο κ.Μητσοτάκης βέβαια έχει κάθε άλλο παρά ταξική προσέγγιση στα πράγματα. Ως εκ τούτου δήλωσε ότι επιμένει προσωπικά στη “συμφιλίωση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων”, προαναγγέλλοντας κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να μην πιέζουν για μαύρη εργασία και να μοιράζονται κέρδη με τους εργαζόμενους, αλλά και διατρανώνοντας ότι με κυβέρνηση ΝΔ θα είναι αυστηρή η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για “καρότο και μαστίγιο” όσον αφορά την αδήλωτη εργασία, δηλαδή ένα συνδυασμό θετικών κινήτρων και αυστηρών ποινών για τις επιχειρήσεις.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει “η εργοδοσία να αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν καλούς μισθούς και φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Και όπως εγώ προσφέρω στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έχουν χαμηλότερη φορολόγηση, χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, διευκόλυνση ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, απλοποίηση της γραφειοκρατίας, απαιτώ από τις επιχειρήσεις να φροντίζουν τους εργαζόμενους, να τους κάνουν συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και έχουμε τον τρόπο αυτό να το ενθαρρύνουμε μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.”

Υπενθύμισε δε ότι το 2014 ήταν η κυβέρνηση ΝΔ που θεσμοθέτησε το ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία.

Επανέλαβε επίσης μεταξύ άλλων τη δέσμευση του για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και ότι η ΝΔ ήταν που πρότεινε πρώτη την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο κ.Τσίπρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι “οι επικοινωνιολόγοι του προσπάθησαν να παρουσιάσουν έναν φιλεργατικό Μητσοτάκη” και επιμένοντας στην κατηγορία ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει ένα νέο μνημόνιο προς ικανοποίηση των ελίτ και της ολιγαρχίας. Ο κ.Μητσοτάκης βέβαια έχει πολλάκις δηλώσει ότι δε δέχεται αυτή τη ρητορική περί ελίτ και το είπε και στον Sport24 Radio στους 103,3 πως “Εγώ είμαι εδώ για όλους. Αυτοί οι διχασμοί μας έχουν πάει πίσω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα