Κυπριακό: Μικρές προσδοκίες από την 5μερή της Γενεύης

Κυπριακό: Μικρές προσδοκίες από την 5μερή της Γενεύης
Ο συντονισμός της ελληνικής και κυπριακής πλευράς πιθανότατα θα αποδειχθεί το μόνο αποτέλεσμα στην Γενεύη. Φώτο απο παλιότερη συνάντηση του Κ.Μητσοτάκης και του Ν.Δένδια με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη Eurokinissi

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη διαλόγου που θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη. Τουρκική αδιαλαξία και προκλητικότητα αναμένεται να υπονομεύσουν το αποτέλεσμα. Γιατί ναυάγησε η 5μερής του 2017 σύμφωνα με τον Ν.Κοτζιά

Ένα έντονο διπλωματικό 3ήμερο, με λίγες όμως ελπίδες απτού αποτελέσματος, αναμένεται από σήμερα έως την Πεμπτη 29 Απριλίου στην Γενεύη στο πλαίσιο της άτυπης 5μερους διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γ.γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξες ότι στην διάσκεψη θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία που επιμένει στην λογική της διχοτόμησης θέτοντας ζήτημα δύο κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο ενώ ταυτόχρονα δεν αποδέχεται την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην διάσκεψη θα μετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς και οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο). Σε επίπεδο προσώπων θα είναι εκεί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Ερσίν Τατάρ και της Βρετανία ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Αντικείμενο της διάσκεψης είναι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής βάσης, ώστε να ξεκινήσει ένας διμερής διάλογος για την επίλυση του κυπριακού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ ζητούμενο είναι «τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα σ’ αυτήν την πολύ ανεπίσημη συνάντηση» η οποία θα αναζητηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα»

Στην Γενεύη βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνεδρίασε χθες βράδυ ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει την έναρξη διαλόγου υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει «στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου». Επισήμανε ότι εύχεται «και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

Δεν "βλέπει" πώς η τακτική και οι αντιλήψεις της Τουρκίας μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Eurokinissi

Ν.Δένδιας: Είμαι πραγματιστής

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι φανερό πως δεν αναμένονται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- εξελίξεις από τις συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά από τώρα φαίνεται να δηλώνει πως το σημαντικότερο στοιχείο που αναμένει να προκύψει είναι η υπογράμμιση του συντονισμού μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς. Δηλαδή το …αυτονόητο για τα δεδομένα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Χαρακτηριστική επ’ αυτού ήταν η επισήμανση του Νίκου Δένδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή. Σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία» θυμίζοντας πως «ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν στην Αθήνα προ λίγων ημερών και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη». Όμως για την 5μερή διαδικασίας επισήμανε πως «θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017. Αλλά είμαι πραγματιστής».

Όπως εξήγησε ο Νικος Δένδιας, «η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μoναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα». Η τελευταία αναφορά προφανώς αναφέρονταν στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό που κάνουν λόγο για ζήτημα «κατοχής» του βορείου τμήματος της Κύπρου αλλά και το πλαίσιο των προτεινόνμενων λύσεων με διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον Γιώργο Κατρούγκαλο Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμηση της κυβέρνησης σχετικά με το ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος φαίνεται πως ενστερνίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανάλογη εμπειρία με την αντίστοιχη συνάντηση που έγινε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, μετά από μεσολάβηση του γ.γ του ΟΗΕ.

Όπως επισήμανε σε άρθρο του ο αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος «η στροφή της Τουρκίας σε λογικές δύο κρατών δεν γεννά καμία αισιοδοξία». Πάντως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είπε – συγκρίνοντας με το 2017- από την συνάντηση «θα απουσιάζει από το ρόλο του παρατηρητή η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις αντιρρήσεις που φαίνεται ότι διατυπώθηκαν από την τουρκική πλευρά».

Επίσης εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει ενημερώσει για την στρατηγική της στο Κυπριακό σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση έχει στρατηγική. Επισήμανε επίσης πως το 2017 οι προσπάθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ «επανατοποθέτησαν το θέμα στις ορθές του διαστάσεις και έθεσαν στην ατζέντα ως πρωταρχικό το θέμα της ασφάλειας, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».

Την προηγούμενη 5μερη στο Κ.Μοντανά αποτίμησε σε συνέντευξή του στο News 24/7 ο Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Ο Νίκος Κοτζιάς

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στα γεγονότα του 2017 είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον News24/7 την προηγούμενη Κυριάκή.

Όπως είχε επισημάνει το κεντρικό ζήτημα που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά ήταν η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το σταμάτημα της πολιτικής των εγγυήσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είχε πειστεί για την αναγκαιότητα αυτή.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά στην ιστορία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε ο ίδιος το θέμα του να εκλείψουν οι εγγυήσεις και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα». Όμως αυτό το «κεκτημένο» δεν θέλησε η Τουρκία να διατηρηθεί επισημαίνοντας ότι ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αρνήθηκε να το αποδεχθεί, στηριζόμενος – όπως υπαινίχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς- από την βρετανική πλευρά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα