Ανοιχτό θεωρεί η Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης και επιχειρεί να το κάψει

Ανοιχτό θεωρεί η Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης και επιχειρεί να το κάψει
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία Eurokinissi

“Οι σκέψεις του Μαξίμου για πρόωρες εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα μιας δήθεν υπεροχής της ΝΔ, αλλά προκύπτουν από τις δυσκολίες του Κυριάκου Μητσοτάκη” εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.

Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει στην Κουμουνδούρου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά όμως την παρέλευση και του 18μηνου εντός του οποίου ισχύει η λίστα για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων- για την ακρίβεια, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως και της Χαριλάου Τρικούπη) το θεωρούν ως το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Η εκτίμηση της πρόωρης κάλπης ενισχύθηκε σημαντικά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάργηση της απλής αναλογικής, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

«Προφανώς, ο κ. Θεοδωρικάκος είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Και προφανώς δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αφενός η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και αφετέρου η ΝΔ δεν θα είναι μέρος της κυβερνητικής λύσης που θα προκύψει από την απλή αναλογική» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Επομένως, είναι άκρως παραπλανητικό οι πρόωρες εκλογές να παρουσιάζονται ως απειλή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας αυτές είναι «καλοδεχούμενες»».

Όπως δε τονίζουν οι πρόωρες εκλογές είναι “καλοδεχούμενες” για δύο κυρίως λόγους:

-Διότι, επισημαίνουν, οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες βεβαίως δεν θα είναι διπλές, θα δώσουν τη δυνατότητα η χώρα να αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με μια πολιτική στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής των ημετέρων της κυβέρνησης ΝΔ.

– Και διότι οι σκέψεις του Μαξίμου για πρόωρες εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα μιας δήθεν υπεροχής της ΝΔ. Αντίθετα, προκύπτουν από τη σαφή επίγνωση του κ. Μητσοτάκη για την εξαιρετικά δυσχερή θέση που βρίσκεται ο ίδιος και το κόμμα του.

Συγκεκριμένα, τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη επίγνωση ότι:

– Όχι μόνο εξαπάτησε τη μεσαία τάξη αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που της υποσχόταν προεκλογικά αλλά, ακόμη χειρότερα, ότι είναι πολύ πιθανό να την πιέσει ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πιθανότατου εκτροχιασμού του Π/Υ του 2020. «Πιθανότατου», διότι η επιτυχής εφαρμογή του π/υ απειλείται από τρεις, τουλάχιστον, χοντρές αβεβαιότητες: (α) ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 θα είναι 2,8% ενώ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη, (β) ότι θα υπάρξει μείωση δημόσιων δαπανών 800 εκατ. ευρώ παρόλο που η μνημονιακή λιτότητα των περικοπών άγγιξε όχι το κόκκαλο αλλά το μεδούλι των δημόσιων δαπανών και (γ) ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα πάνω από μισό δις ευρώ λόγω φορολογικής συμμόρφωσης παρόλο που η κυβέρνηση ΝΔ κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή με χίλιους δυο τρόπους.

– Όχι μόνο ότι η διαχείριση του προσφυγικού μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκέστατη αλλά, ακόμη χειρότερα, η επιλογή του να εστιάσει στον επικοινωνιακό χειρισμό του αντί στην αποτελεσματική διαχείρισή του θα κάνει τα πράγματα ολοένα και χειρότερα.

– Η ΝΔ σήμερα είναι δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός. Οι ιδεολογικές αντιθέσεις που την διατρέχουν είναι αγεφύρωτες. Το επιβεβαίωσε άλλωστε αυτό η ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, μια ομιλία που θα τη ζήλευαν οι χρυσαυγίτες.

«Αυτά είναι κάποια από τα προβλήματα που θέλει να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης με τις πρόωρες εκλογές αν τελικά τις αποφασίσει» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Είναι σαφές, πάντως, πως παρόλα όσα λέει δημοσίως η Κουμουνδούρου, δεν επιθυμεί σε σύντομο διάστημα εκλογές, καθώς θέλει χρόνο προκειμένου να ανασυνταχθεί μετά την εκλογική ήττα του περασμένου Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα