Ο καρκίνος σε καιρό πανδημίας

Ο καρκίνος σε καιρό πανδημίας
shutterstock.com

Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο, 4 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η πανδημία έφερε στη ζωή μας τον φόβο και την αποστασιοποίηση. Η καθημερινή μας ρουτίνα άλλαξε, η επαφή με τους άλλους μειώθηκε αισθητά και ο φόβος της ασθένειας πυροδότησε την αγωνία μας για το μέλλον. Οι εκφράσεις χαράς ή λύπης έπαψαν να φαίνονται και κρύβονται κάτω από τη μάσκα. Δυστυχώς είναι συναισθήματα και συνέπειες που έχουν υποστεί όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Για τους ασθενείς με καρκίνο, αυτά τα συναισθήματα του φόβου, της αγωνίας, της μοναξιάς και του περιορισμού είναι γνωστά μέσα από την εμπειρία του καρκίνου. Τα έχουν βιώσει από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και πολλά από αυτά τους συνοδεύουν τραυματικά για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι ψυχικές και σωματικές συνέπειες της ασθένειας του καρκίνου είναι πολλές και η πανδημία τις επιδείνωσε.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Δημοπούλου, κλινική ψυχολόγο στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος «το άγχος για την πορεία της υγείας τους αλλά και ο φόβος για την μετάδοση του κορονοϊού έχει αυξηθεί. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο αναβάλλουν τις εξετάσεις τους από το φόβο μετάδοσης του ιού. Άλλοι έχουν απομονωθεί ακόμα περισσότερο από τους φίλους τους και έχουν περιορίσει τις λιγοστές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να κάνουν, λόγω του άγχους για τον κορονοϊό. Η απομόνωση και ο περιορισμός έχει επιδεινώσει το συναίσθημα της μοναξιάς και της θλίψης που πολλοί ασθενείς ένιωθαν ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα των χειρουργικών ή/και θεραπευτικών τους παρεμβάσεων».

Το ΚΗΨΥΑΚ παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα δωρεάν εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

Από την έναρξη της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που επέβαλλαν περιορισμό στις μετακινήσεις, το ΚΗΨΥΑΚ κατάφερε να συνεχίσει στο ακέραιο τη λειτουργία του. Οι θεραπευτικές συνεδρίες και η υποδοχή νέων ασθενών πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτυακών μέσων και τηλεφώνου, διατηρώντας έτσι την επαφή με τους ασθενείς, σεβόμενοι παράλληλα τη νέα εξωτερική πραγματικότητα. Η ανταπόκριση των ασθενών, επιβεβαιώνει την αυξημένη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπινη επαφή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το 2020 (Ιαν-Σεπ 2020) συνολικά πραγματοποιήθηκαν 7.150 θεραπευτικές πράξεις. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς (σε ποσοστό 65%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (79%), των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά είναι ο καρκίνος μαστού, σε ποσοστό 32%.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), υπογραμμίζουμε την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους, ώστε να μειωθούν οι ψυχικές αποστάσεις και να μη χαθεί η ανθρώπινη επαφή.

Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

Ακολουθήστε μας: Facebook.com/psychooncology

Twitter.com/daycenter_c

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα