Εκστρατεία ελέγχων σε τουριστικές περιοχές – Αποδείξεις, Airbnb και κάρτα εργασίας στο “ραντάρ”

Διαβάζεται σε 7'
Εκστρατεία ελέγχων σε τουριστικές περιοχές – Αποδείξεις, Airbnb και κάρτα εργασίας στο “ραντάρ”
Φωτογραφία αρχείου iStock

Eν όψει της κορύφωσης της σεζόν αναμένεται να υπάρξει εγρήγορση των αρχών για την τήρηση των ορίων χρήσης στις παραλίες από επιχειρήσεις καφεστίασης

Με την τουριστική σεζόν να μπαίνει στον “σκληρό της πυρήνα”, όπου και καταγράφονται και οι μεγαλύτεροι τζίροι, “φουλάρει” μηχανές και ο ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε να ενισχύσει τη κανονιστική συμμόρφωση σε όλες τις εκφάνσεις του τουριστικού επιχειρείν.

Βέβαια. καθώς η χώρα δέχεται εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο, η τήρηση της νομιμότητας και η εμφάνιση εικόνας απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και των καταναλωτών, πέρα από το αυτονόητο της σημασίας, λειτουργεί και θετικά σε σχέση με την προβολή της, καθώς αποδεικνύει ότι η χώρα είναι μια ευνομούμενη πολιτεία.

Στο φόντο αυτό περισσότερους από 43.000 επιτόπιους ελέγχους με laptop, tablets και drones σε νησιά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τρέχει ήδη η ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης ΦΠΑ από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το βάρος θα πέσει στην έκδοση αποδείξεων και τη διαβίβαση τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyDATA καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, αλλά και τη φορολογική συμμόρφωση των διαχειριστών Airbnb.

Μάλιστα οι ελεγκτές μπορούν να διενεργούν σε πραγματικό χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, βλέποντας το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και μα προχωρούν στην έκδοση και την κοινοποίηση σημειώματος για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται τσουχτερές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Drones σε παραλίες

Επίσης παρά το ότι η εικόνα συμμόρφωσης στις παραλίες είναι ορατή δια “γυμνού οφθαλμού” εν όψει της κορύφωσης της σεζόν αναμένεται να υπάρξει εγρήγορση των αρχών για την τήρηση των ορίων χρήσης στις παραλίες από επιχειρήσεις καφεστίασης.

Να σημειωθεί, με δεδομένη και τη λειτουργία της εφαρμογής MyCoast, όπου υπάρχουν τα στοιχεία οριοθέτησης αλλά και η δυνατότητα για αναφορές παραβάσεων από τους πολίτες, τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 ανώνυμες κι επώνυμες καταγγελίες για τις παραλίες, οι οποίες προστέθηκαν σε περίπου 300 καταγγελίες, που είχαν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο. Από αυτές, πάνω από το 50% έχει ήδη ελεγχθεί, ενώ έχουν εποβληθεί και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι, μέχρι τώρα οι έλεγχο γίνονται με αυτοψίες και μετρήσεις στη βάση των τοπογραφικών που έχουν συνταχθεί, ωστόσο στην όλη προσπάθεια θα επιστρατευτουν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφηση παραλιών είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελιών.

Να σημειωθεί ότι με βάση αρμόδιες πηγές, η εφαρμογή MyCoast, που “τρέχει” το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενισχύει το έργο των ελεγκτικών αρχών, όσο και ενεργοποιεί τους τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια κανονιστικής συμμόρφωσης.

Πάντως οι παλαιότερες ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών, μέχρι τώρα δεν επαναλαμβάνονται, καθώς υπήρξε και μια έγκαιρη και πιο πλήρης διαδικασία των διαγωνισμών παραχώρησης. Συγκεκριμένα ήδη τρέχουν 10.565 παραχωρήσεις, εκ των οποίων οι 982 έγιναν το 2025.

Εκστρατεία αλκοτέστ

Στο μεταξύ σε κάθε γωνιά της χώρας στο μέτωπο της οδικής ασφάλειας υπάρχει, μετά και τα γνωστά περιστατικά δυστυχημάτων, μία προσπάθεια ελέγχου της χρήσης αλκοόλ από οδηγούς.

Να σημειωθεί ότι η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε, μαζί με την Υφυπουργό, Άννα Καραμανλή, στο Υπουργείο Τουρισμού, συνάντηση με την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασίας σε δράσεις πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, που αντανακλούν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου για το έργο του φορέα στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με εργαλεία στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ινστιτούτου, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει και πλαισιώνει θεσμικά τέτοιες δράσεις, που ενισχύουν την ασφαλή εμπειρία των επισκεπτών της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητήθηκε η συνεργασία του Υπουργείου με το Ινστιτούτο, μέσω τόσο των εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου όσο και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, οι οποίες ήδη εντατικοποιούν τους ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις, για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφαλείας.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) παρουσίασαν πριν λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο εκδήλωσης, πρωτοβουλίες για την ενημέρωση, την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενημέρωση, την πρόληψη και τη σωστότερη ρύθμιση γύρω από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πρόκειται για μια προσπάθεια, όπως αναφέρεται, που εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: τη συνεχή ευαισθητοποίηση των πολιτών – κυρίως των νέων ενηλίκων –, τη διαμόρφωση υπεύθυνων προτύπων επικοινωνίας και τη διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις δράσεις αυτές κατέχει η εκστρατεία “Rethink Drink”, την οποία υλοποιεί από κοινού με το Υπουργείο Υγείας από το 2024. Πρόκειται για μια στοχευμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων 18-35 ετών γύρω από την κρισιμότητα της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Παράλληλα τρέχει και η εκστρατεία “Rethink Drink” εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Εν.Ε.Α.Π. για την υπεύθυνη κατανάλωση. Ενδεικτικά, το 2024 συνυπογράψαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον ΣΕΑΟΠ και το ΣΕΕ τις ανανεωμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες Υπεύθυνης Επικοινωνίας για τα αλκοολούχα ποτά.

Ρευματοκλοπές στο επίκεντρο

Παράλληλα, δέσμη παρεμβάσεων για τις ρευματοκλοπές ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, μιλώντας χθες (15/7) στο 8th InvestGR Forum 2025. Στόχος, όπως είπε, είναι να μειωθούν οι ρευματοκλοπές στις οποίες διαπιστώθηκε τεράστια αύξηση στα μέσα της δεκαετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης, κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας του, έκανε λόγι για αναδρομικές χρεώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν στις εταιρείες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (η ΕΛΙΝΟΙΛ δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας) για τεχνικές απώλειες και ρευματοκλοπές του 2021 κάνοντας λόγο για «τιμωρητική στάση της Πολιτείας» απέναντι σε έναν από τους ελάχιστους υγιείς και συνεπείς κλάδους της οικονομίας.

«Δεν γίνεται να μετακυλίονται στις εταιρείες ζημιές που προκαλούνται από τη χρόνια αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις ρευματοκλοπές ή να συντηρήσει σωστά το δίκτυο. Δεν μπορεί να χρεώνονται σήμερα απώλειες που έγιναν πριν τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε στην γενική συνέλευση.

Πάντως, με βάση τα όσα αναφέρει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε όλη την Ελλάδα, εντείνονται οι έλεγχοι με τις περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης να βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχει το πρώτο φετινό 5μηνο, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 65% φτάνοντας τους περίπου 23.000. Οι βεβαιωμένοι οφειλέτες αυξήθηκαν σε αριθμό κατά 39%, αγγίζοντας τις 8.600 ενώ οι βεβαιωμένες απαιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά σχεδόν 60%, φτάνοντας τα 35,3 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση του ελέγχους για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, έχοντας εντοπίσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε περισσότερες από 200 παραβάσεις με κλαπείσα ενέργεια, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως τονίζει, έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, με στόχο την προστασία των συνεπών καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, συνεχίζει με εξειδικευμένο προσωπικό τους ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ολοκληρωθεί 1.155 έλεγχοι που αφορούν σε μεγάλους καταναλωτές και κυρίως χώρους εστίασης και φιλοξενίας, σούπερ μάρκετ, φούρνους, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια και τυροκομεία, σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Νάξο, Τήνο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ικαρία, από τους οποίους προέκυψαν τουλάχιστον 200 περιπτώσεις ρευματοκλοπής.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν και αναμένεται – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – να οδηγήσουν σε βεβαιωμένες οφειλές που αγγίζουν αρκετές δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είναι οι εξής:

  • Ξενοδοχείο: Περισσότερα από 200.000 ευρώ
  • Σούπερ Μάρκετ: 63.000 ευρώ
  • Τυροκομείο: 20.000 ευρώ
  • Συσκευαστήριο: 50.000 ευρώ
  • Δύο Ελαιοτριβεία: 30.000 ευρώ έκαστο
  • Beach Bar: 60.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρευματοκλοπές συνιστούν ποινικό αδίκημα και επισύρουν την επιβολή αυστηρών προστίμων, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα