Έγκλειστος απατεώνας στις φυλακές της Γερμανίας νοίκιαζε δήθεν ακίνητο στις Βρυξέλλες μέσω διαδικτύου

Έγκλειστος απατεώνας στις φυλακές της Γερμανίας νοίκιαζε δήθεν ακίνητο στις Βρυξέλλες μέσω διαδικτύου

Πρόκειται για σεσημασμένο Κροάτη απατεώνα που είναι έγκλειστος στις φυλακές της Γερμανίας και μάλιστα μέσα από τις φυλακές «ανέβαζε» πλαστές αγγελίες δήθεν ενοικίασης ακινήτου στις Βρυξέλλες σε αφελείς που το μίσθωναν μέσω Facebook και άλλων social media-Θύματά του και Έλληνες

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, πράξεις που τελέστηκαν μέσω διαδικτύου.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος ενός Κροάτη, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις της Γερμανίας, για εξαπάτηση χρηστών του διαδικτύου.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του, σημειώνεται ότι ο σεσημασμένος Κροάτης απατεώνας υποδυόμενος ιδιοκτήτη διαμερίσματος στο εξωτερικό, επικοινωνούσε με χρήστες του διαδικτύου μέσω Facebook και άλλων social media, που αναζητούσαν κατάλυμα προς ενοικίαση, στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια, κατόπιν τηλεφωνημάτων και ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητούσε από τους παθόντες την αποστολή προσωπικών στοιχείων ταυτότητας ή διαβατηρίου και χρηματικό ποσό, για να ολοκληρωθεί η ενοικίαση των διαμερισμάτων. Με τον τρόπο αυτό τους εξαπατούσε αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς να υπάρχουν τα προτεινόμενα προς ενοικίαση διαμερίσματα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών – χρηστών του διαδικτύου στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για εξαπάτησή τους κατά την αναζήτηση διαμερισμάτων στο εξωτερικό προς ενοικίαση. Μάλιστα, στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 περιπτώσεις ατόμων που εξαπατήθηκαν από τον συγκεκριμένο απατεώνα, ο οποίος μάλιστα όλη αυτή την επικοινωνία μέσω διαδικτύου την πραγματοποιούσε μέσα από τις φυλακές της Γερμανίας, δίχως να γίνει αντιληπτός από τις τοπικές Αρχές.

Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και των λοιπών ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων και ταυτοποιήθηκε το ηλεκτρονικό ίχνος στις φυλακές της Γερμανίας που είναι έγκλειστος…

Ακολούθησε αλληλογραφία με τις αρμόδιες Αρχές της Γερμανίας που ενημερώθηκαν για όσα είχαν συμβεί. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ διερευνάται παράλληλα η εμπλοκή του και σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.

Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, δίνονται οδηγίες προς αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών κατά την αναζήτηση προς ενοικίαση οικιών – διαμερισμάτων στο διαδίκτυο και ειδικότερα:

· αξιολογήστε προσεκτικά τα στοιχεία επαφής, που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτύου και προσέξτε εάν υπάρχουν ανορθογραφίες.

· δώστε προσοχή στη σύνταξη του κειμένου, όπου εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία,

· μην αποστέλλετε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας σε άγνωστα άτομα,

· επιβεβαιώστε τη φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών,

· οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email addresses) που εμφαίνονται στις απατηλές αγγελίες είναι συχνά παραπλήσιες αυθεντικών εταιρειών,

· να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν σας ζητούν να καταθέσετε χρήματα σε υπεράκτιους λογαριασμούς,

· προσέξτε μήπως αυτά που σας υπόσχονται είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά,

· εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, μην προβείτε σε καμία άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σας ζητηθεί.

· Ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποιήσατε τη συναλλαγή και την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά: 111 88

· Στέλνοντας email στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

· Μέσω Twitter : @CyberAlertGR

· Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https://goo.gl/UWkku 9

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones) : CYBERKID

· Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα