Eurovision: Η Ρωσία θα μπορεί να διαγωνιστεί, παρά την εισβολή στην Ουκρανία

Eurovision: Η Ρωσία θα μπορεί να διαγωνιστεί, παρά την εισβολή στην Ουκρανία
Στιγμιότυπο από τη διεξαγωγή της Eurovision στη Ρωσία το 2009 AP

Οι διοργανωτές της Eurovision χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό "πολιτιστική" και "μη πολιτική" εκδήλωση, αφήνοντας ανοιχτή τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα μπορεί να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, παρά το γεγονός ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη γειτονική Ουκρανία.

Οι διοργανωτές χαρακτήρισαν τον διαγωνισμό “μη πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση” και είπαν ότι προγραμματίζουν επί του παρόντος να φιλοξενήσουν συμμετέχοντες από τη Ρωσία και την Ουκρανία στην εκδήλωση τον Μάιο.

“Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, πρόσθεσαν.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας UA:PBC είχε ζητήσει νωρίτερα να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας.

Ανέφερε ότι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, οι οποίοι επιβλέπουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό, είναι “φερέφωνο του Κρεμλίνου και εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας” και έχουν λάβει μέρος στη “συστηματική διάδοση της παραπληροφόρησης” σε βάρος της Ουκρανίας, κάτι που, όπως επισημαίνει, βρίσκεται “σε αντίθεση” με τις αξίες της EBU.

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει το γεγονός.

Το ιστορικό των “συγκρούσεων” Ρωσίας – Ουκρανίας στη Eurovision

Δεν είναι όμως αυτή η πρώτη φορά που οι δύο χώρες έρχονται σε ρήξη στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Η Ρωσία ήταν το φαβορί για να κερδίσει τον διαγωνισμό το 2016, έως ότου η Ουκρανή τραγουδίστρια Jamala έκλεψε τη νίκη την τελευταία στιγμή με ένα τραγούδι που απεικόνιζε τον διωγμό των προγόνων της, των Τατάρων της Κριμαίας, από τον Στάλιν το 1944, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ποιος ήταν ο ρόλος των προγόνων της στη Ναζιστική Κατοχή.

Οι στίχοι ερμηνεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό ως κριτική για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Στην πορεία προς τη νίκη, το τραγούδι της συγκέντρωσε αρκετές σημαντικές ψήφους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Ρωσία.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ρωσίδα διαγωνιζόμενη Julia Samoylova δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Ουκρανία, η οποία φιλοξενούσε τον διαγωνισμό, επειδή φέρεται να είχε περιοδεύσει στην Κριμαία χωρίς να εισέλθει μέσω των συνόρων με την ενδοχώρα της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι άτομα που εισέρχονται στο έδαφος μέσω Ρωσίας έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα. Στη συνέχεια, ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Channel One ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταδώσει τον διαγωνισμό ούτε θα λάβει μέρος.

Η φετινή Eurovision πρόκειται να διεξαχθεί στο Τορίνο, αφού το ιταλικό ροκ συγκρότημα Maneskin κέρδισε τον διαγωνισμό του 2021.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει διαγωνιζόμενο, ενώ η Ουκρανία επέλεξε το χιπ-χοπ τρίο Kalush Orchestra, του οποίου το τραγούδι Stefania γράφτηκε ως φόρος τιμής στις μητέρες τους.

Το συγκρότημα αντικατέστησε την αρχική διαγωνιζόμενη της χώρας, την Alina Pash, η οποία κατηγορείται ότι έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε ρωσικά εδάφη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα