Τουρκία: Πώς ο σεισμός επηρεάζει τις εκλογές – Ο “γρίφος” της κάλπης και το μέλλον του Ερντογάν

Τουρκία: Πώς ο σεισμός επηρεάζει τις εκλογές – Ο “γρίφος” της κάλπης και το μέλλον του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του κατά την επίσκεψή τους στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας Turkish Presidency via AP

Η κρίσιμη περίοδος που αναμένεται να διανύσει η Τουρκία μέχρι τις εκλογές βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι το αρχικό μούδιασμα από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία δεν έχει περάσει, με τον χρόνο για διάσωση εγκλωβισμένων να μην κυλά υπέρ τους, οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα έχουν δειλά δειλά ξεκινήσει.

Στη Συρία, μια χώρα που περιήλθε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω έκτακτης ανάγκης λόγω της χρόνιας εμφύλιας διαμάχης, ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Αντίστοιχα και στην Τουρκία, όπου από την πρώτη στιγμή όμως έχουν σπεύσει για παροχή βοήθειας αποστολές από περίπου 60 κράτη. Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό που πλήττει τη χώρα από το 1999, όταν σχεδόν 17.500 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην τουρκική πόλη Ιζμίτ.

Ενώ δεκάδες χώρες προσφέρουν πια βοήθεια και ομάδες διάσωσης εργάζονται νυχθημερόν για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, ένας άνθρωπος -όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του για το GZERO ο Κάρλος Σανταμαρία- θέλει να φαίνεται πως έχει τον έλεγχο των επιχειρήσεων: ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στην Τουρκία AP


Ο χρόνος των εκλογών

Φέτος είναι χρονιά εκλογών και ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με “τη μεγαλύτερη πρόκληση” από τότε που ανήλθε στην εξουσία, πριν από 20 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και αργότερα ως πρόεδρος. Μια αποτυχία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τώρα, εν μέσω αυτής της φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με προαναγγελία πολιτικού “θανάτου” για τον Ερντογάν στις κάλπες της 14ης Μαΐου.

Και εδώ είναι που τίθεται το εξής ερώτημα: Θα διεξαχθούν οι εκλογές τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως έχει σπεύσει να δηλώσει ο τούρκος πρόεδρος, ή τίθεται ζήτημα αναβολής τους;

Στον Ερντογάν δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσει το άρθρο 119 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (σ.σ. όπως και έκανε για τις δέκα πληγείσες περιοχές) και αναβολής των εκλογών.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, πάντως, δήλωσαν στο Bloomberg ότι ο τούρκος πρόεδρος θα επιβάλει τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις πληγείσες περιοχές για 90 ημέρες και στη συνέχεια σχεδιάζει να διεξαγάγει κανονικά τις εκλογές. Το καθεστώς, μάλιστα, έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να λήξει νωρίτερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν κατέστη εφικτό να συνεδριάσει την Τετάρτη, αλλά αναμένεται να διεξαχθεί διαδικαστική ψηφοφορία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη. Οι διευρυμένες εξουσίες επιτρέπουν στον Ερντογάν να εκδίδει διατάγματα, να αναστέλλει ή να περιορίζει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες ή να λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας Turkish Presidency via AP

Η δοκιμασία του Ερντογάν

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο καταστροφικός σεισμός αποτελεί σημαντική δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να διασφαλίσει το πολιτικό μέλλον του.

Ο σεισμός “θα μπορούσε να καταστρέψει την εικόνα του Ερντογάν ως ισχυρού, αυταρχικού, αλλά αποτελεσματικού ηγέτη” δηλώνει ο Soner Cagaptay, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. “Πρέπει να περιμένουμε να δούμε – θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ανάλογα με την αντιμετώπιση της καταστροφής”.

Οι ζημιές από τον σεισμό ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων θα αυξάνεται διαρκώς.

Όλα αυτά ενώ ο τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει μια ακόμη πολιτική πρόκληση: Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν θα εξασφαλίσει “καθαρή” νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών και ότι οποιοσδήποτε από τους δύο πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, με διαφορά που κυμαίνεται από μονοψήφιο αριθμό έως περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση του GZERO, που επισημαίνει ότι ο Ερντογάν “δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει λάθη όπως το καλοκαίρι του 2021, όταν η κυβέρνησή του φάνηκε ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Τουρκίας και αρχικά αγνόησε τις προσφορές διεθνούς βοήθειας”.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, το κυβερνών κόμμα θα επωφεληθεί από μία στιβαρή αντιμετώπιση της κρίσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, με την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν προβάλλεται, διατηρώντας τη δυναμική του μέχρι τις κάλπες, όχι μόνο με άμεση βοήθεια αλλά και με δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση.

“Ο Ερντογάν, ένας πρόεδρος του οποίου η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, θα μπορούσε να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη από την αντιμετώπιση της κρίσης και να ενισχύσει τη θέση του” παρατηρεί και το Reuters, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις συμβούλων από το Eurasia Gpoup, σύμφωνα με τους οποίους “ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε γρήγορα και με συνέπεια στην κρίση”.

“Αυτό είναι πιθανό να βελτιώσει την εικόνα του τούρκου ηγέτη ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου” αναφέρουν, εστιάζοντας στην γρήγορη απόφαση του προέδρου να κηρύξει συναγερμό τετάρτου επιπέδου, να ζητήσει διεθνή βοήθεια και να επιβάλει τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα