Βόμβα στην Ιταλία: Μυστική συμφωνία "πεντάστερων" και Λέγκα για Italexit

Ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ιδρυτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο
Ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ιδρυτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο AP

Έξοδος από το ευρώ, επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών και διαγραφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ του ιταλικού χρέους

Έξοδος από το ευρώ, επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών, διαγραφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ του ιταλικού χρέους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων μέτρων, στο σχέδιο της «συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας» στην Ιταλία ανάμεσα στην Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων που αποκάλυψε το Huffington Post.

Το σχέδιο, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε στο AFP από πηγή προσκείμενη στο Κίνημα των 5 Αστέρων, έχει την ημερομηνία της περασμένης Δευτέρας, αλλά θεωρείται ήδη «ξεπερασμένο» και έχει υποστεί «ευρείες τροποποιήσεις», διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα δύο κόμματα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μίας αντισυστημικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

ADVERTISING

Αποχώρηση από το ευρώ

Μεταξύ της πληθώρας των μέτρων που αναφέρονται στο 39σέλιδο έγγραφο, η εισαγωγή «τεχνικών οικονομικών και νομικών μέτρων» που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από την Νομισματική Ένωση και «να ξαναβρούν στην νομισματική τους κυριαρχία».

Σε άλλη παράγραφο αναφέρεται η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει το ιταλικό χρέος ύψους 250 δισεκατομμυρίων που διακρατεί υπό μορφήν κρατικών τίτλων, αλλά και η «επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Άλλο προτεινόμενο μέτρο: η δημιουργία μίας επιτροπής συμφιλίωσης η οποία θα συνδέεται με τα δύο κόμματα και θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση με αποστολή την διευθέτηση των ασυμφωνιών μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Πανικός στις αγορές, αντίδραση στον Ιταλικό Τύπο

Η αποκάλυψη του κειμένου προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στον Τύπο, με τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές να σχολιάζουν κυρίως την αφέλειά του. Αλλά ούτε οι αγορές χάρηκαν ιδιαιτέρως: το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε σήμερα με πτώση 0,75%, με τις χειρότερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών και το spread στις 137 μονάδες, έναντι 131 χθες το βράδυ.

Τα δύο κόμματα προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις εξηγώντας ότι η εκδοχή του σχεδίου το οποίο επεξεργάζονται δεν αντιστοιχεί στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε.

Πολλά σημεία έχουν «ριζικά τροποποιηθεί», κυρίως ως προς το ευρώ, αφού τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να μην θέσουν υπό συζήτησιν το κοινό νόμισμα», διαβεβαιώνουν.

Με το βλέμμα στο μεταναστευτικό

«Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», δήλωσε αργότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Πρόσθεσε ότι «θα μπορούν να μπουν στην Ιταλία μόνον οι έντιμοι άνθρωποι που έχουν δουλειά, αλλά χιλιάδες απατεώνες θα πρέπει να φύγουν».

Ο επικεφαλής της Λέγκα υπογράμμισε επίσης ότι εννοεί να καταργήσει τα κονδύλια της κυβέρνησης Τζεντιλόνι για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «παιχνίδι του σπρεντ που επιστρέφει» και για «κάποια σαλόνια των Βρυξελλών τα οποία ανησυχούν».

«Όσο μας επιτίθενται, αυξάνεται η βούλησή μου να φτιάξουμε αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι. Και επανέλαβε ότι η οριστική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο «μπορεί να υπογραφεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες». Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι «για το καλό της Ιταλίας είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω και να μην ηγηθεί ο ίδιος της νέας κυβέρνησης».

Πηγή: 

ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιταλία: Το φλερτ "πεντάστερων" με τη "Λέγκα" δεν βγάζει κυβέρνηση

Ιταλία: Σε αδιέξοδο οι πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Στην Ιταλία ακόμη ψάχνουν κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network