Εισφορά αλληλεγγύης: Κατατέθηκε στη Βουλή η αναστολή της για το 2021

Εισφορά αλληλεγγύης: Κατατέθηκε στη Βουλή η αναστολή της για το 2021
Στιγμιότυπο από τη Βουλή Eurokinissi

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Αναλυτικά τι προβλέπει η διάταξη.

Ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατατέθηκε η διάταξη με την οποία αναστέλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Ως γνωστό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%.

Συνεπώς η μη εφαρμογή της, για το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα σημαίνει ότι:

-Το 2021 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους να μειώνονται από την 1η-1-2021, λόγω μη παρακράτησης της εισφοράς από τις αποδοχές τους.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

– Όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν για το 2019 και πρόκειται να δηλώσουν και για το 2020 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα δουν μειώσεις επιβαρύνσεων από το μέτρο αυτό το 2021, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020 το καλοκαίρι του 2021. Της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθούς και τα κάθε είδους επιδόματα του ιδιωτικού τομέα και τα κέρδη, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά και τα ενοίκια.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υπάλληλος του δημοσίου ή συνταξιούχος έχει από το μισθό του και κάποια ενοίκια που εισπράττει θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα του δημοσίου και τις συντάξεις αλλά όχι και για το ποσό που αντιστοιχεί σε έσοδα από τα ενοίκια.

Τι προβλέπει η διάταξη

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό. Από τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, εξαιρούνται τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού η απαλλαγή παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με βάση την διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version