Η σταθερή δυναμική της φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα

Η σταθερή δυναμική της φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα
Διαμερίσματα στην Αθήνα ISTOCK

Τα τελευταία χρόνια η εύρεση φοιτητικής κατοικίας παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία. Οι εστίες, η άνοδος των ενοικίων, οι ευκαιρίες real estate και οι άλλες προσεγγίσεις.

Η αναζήτηση κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα μια επίπονη διαδικασία για γονείς και φοιτητές είτε πρωτοετείς είτε παλαιότερους καθώς απαιτούσε την εύρεση μιας κατοικίας η οποία θα τηρούσε κάποια βασικά ποιοτικά κριτήρια αλλά ταυτόχρονα θα βρισκόταν και σε μια προσιτή τιμή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς τεράστιος αριθμός φοιτητών βασίζεται ολοκληρωτικά ή εν μέρει στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στη χώρα η εύρεση φοιτητικής κατοικίας παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία ειδικά όταν πρόκειται για μετακόμιση σε διαφορετική πόλη από την πόλη του φοιτητή καθώς μετά από την πολυετή οικονομική κρίση την οποία βίωσε η χώρα και την πανδημία της νόσου του Covid-19 που ακολούθησε, οι οικονομικές δυνατότητες πολλών ελληνικών νοικοκυριών να στηρίξουν τους φοιτητές περιορίστηκαν σημαντικά.

Φοιτητικές εστίες

Η λύση της φοιτητικής εστίας στην οποία προσβλέπουν πολλοί νέοι φοιτητές, λόγω τον ακόμα υψηλών ενοικίων των κατοικιών που πληρούν φοιτητικά κριτήρια, είναι μια λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει ένα αρκετά μικρό τμήμα του φοιτητικού πληθυσμού καθώς οι θέσεις είναι λίγες και τα κριτήρια εισαγωγής αρκετά αυστηρά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόνο ένα 2,94% των 423.505 φοιτητών των 35 Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας να εξυπηρετούνται με μία θέση σε φοιτητική εστία ή σε μισθωμένα ξενοδοχεία.

Άνοδος ενοικίων

Οι τιμές των ενοικίων των λεγόμενων χαρακτηριστικών φοιτητικών διαμερισμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά ακόμα και μετά από την περίοδο της πανδημίας αν και ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων προς μακροχρόνια μίσθωση επίσης αυξάνεται καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αποσύρουν τις ιδιοκτησίες τους από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης εξαιτίας της μείωσης του τουρισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει σημειώσει κάμψη, ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών σύμφωνα με τα πανεπιστημιακά στοιχεία παραμένει σταθερός ακόμα και εάν ένας αριθμός φοιτητών επιλέγει πλέον την πόλη του για σπουδές ώστε να περιοριστούν τα έξοδα ακόμα και αν πολλές φορές αυτό σημαίνει ότι θα θυσιάσει το αντικείμενο των σπουδών που επιθυμεί.

Αποτελέσματα μελετών που έλαβαν χώρα σε μεγάλες φοιτητικές περιοχές της Αθήνας και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας που διαθέτουν μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα με εξίσου μεγάλο αριθμό σπουδαστών, έδειξαν ότι τα φοιτητικά ακίνητα μαζί με τα Logistic Centers φάνηκαν να επηρεάζονται λίγο από την πανδημία σε σχέση με άλλες κατηγορίες της αγοράς ακινήτων και να διατηρούν την δυναμική τους καθώς η ζήτηση αλλά και οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται σταθερά.

Ευκαιρίες Real Estate

Η σταθερότητα αυτής της αγοράς τράβηξε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων του real estate οι οποίοι έχουν πλέον στο επενδυτικό τους πρόγραμμα για την Αθήνα αλλά και μεγάλες πόλεις της επαρχίας την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών πολυκατοικιών στα πρότυπα των κρατικών φοιτητικών εστιών αλλά με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες κάτι που ήδη υφίσταται σε χώρες με τεράστιο φοιτητικό πληθυσμό όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ανταγωνισμός από την μεγαλύτερη διάθεση διαμερισμάτων για φοιτητική χρήση στις πόλεις και περιοχές με Πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες σε ενέργειες όπως ανακαινίσεις και αναδιαμορφώσεις των χώρων τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό οδηγεί και σε μείωση των τιμών καθώς η ζήτηση συνεχίζει και αυτή να αυξάνεται.

Ειδικά το ακαδημαϊκός έτος 2021-2022 οι πρωτοετείς του προηγούμενο έτους στράφηκαν και αυτοί μαζί με τους πρωτοετείς της φετινής χρονιάς σε αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, κάτι που δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν κατά την διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές από το εξωτερικό που αναζητούν και αυτοί βραχυπρόθεσμη φοιτητική διαμονή, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus, αποτελούν και αυτοί ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς αλλά και του ανταγωνισμού στην εύρεση φοιτητικής κατοικίας καθώς μόνο το 2020 οι αφίξεις του προγράμματος ήταν 20.133 με προοπτικές αύξησης τα επόμενα 5 χρόνια κάτι που αν αξιοποιηθεί θα μπορούσε να αποβεί επενδυτικά κερδοφόρο μακροπρόθεσμα στον τομέα του real estate.

Άλλες προσεγγίσεις

Αξιοσημείωτο είναι και το φαινόμενο κάποιων νοικοκυριών και γονέων οι οποίοι, έχοντας την οικονομική δυνατότητα, προβαίνουν σε αγορές διαμερισμάτων για την περίοδο των φοιτητικών χρόνων προσβλέποντας στην αξιοποίηση του ακινήτου μετά το πέρας των σπουδών.

Σε περιπτώσεις δανείων σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, πολλές φορές οι οικογένειες βρίσκουν πιο συμφέρουσα την αγορά με δάνειο ενός φοιτητικού σπιτιού του οποίου η δόση θα είναι μικρότερη από ένα μηνιαίο ενοίκιο και μακροπρόθεσμα θα παραμείνει στα χέρια τους και η κατοικία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα