Κορονοϊός: Τα 3 σενάρια εξάπλωσης – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι οικονομικές συνέπειες

Κορονοϊός: Τα 3 σενάρια εξάπλωσης – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι οικονομικές συνέπειες
Συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εν μέσω κορονοϊού AP

Αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κορονοϊό και το μέγεθος των επιπτώσεων του στις οικονομίες των χωρών. Ποια τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα και οι συνέπειες τους, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Co.

Με τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να δοκιμάζονται σκληρά από τον κορονοϊό, οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζονται για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το πώς εκδηλώνεται η ασθένεια.

Αναλυτές της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey & Co σε έρευνα που έκαναν, αξιολόγησαν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού στις αγορές, με βάση τρία σενάρια.

Στην εν λόγω μελέτη επισημαίνονται τρεις ασαφείς παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός.

Οι παράγοντες είναι οι εξής:

1. Η πλήρης έκταση των ήπιων περιπτώσεων που δεν έχουν διαγνωστεί. Μεγαλύτερος αριθμός θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.

2. Εάν ο κορονοϊός σχετίζεται με την εποχικότητα. Εάν αποδειχτεί ότι έχει σχέση, τα ποσοστά μόλυνσης στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσαν να μειωθούν καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

3. Εάν οι άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η έρευνα υποστηρίζει ότι ο μέσος ασθενής προσβάλλει άλλα 1,6 έως 2,4 άτομα. Οι φορείς ηλικίας άνω των 70 ετών φαίνεται να αντιμετωπίζουν ποσοστά θνησιμότητας “τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο”. “Άλλες αναφορές περιγράφουν τα ποσοστά θνησιμότητας για ασθενείς κάτω των 40 ετών να είναι 0,2%”, σύμφωνα με την μελέτη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 – ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Προοπτική: Σε αυτό το σενάριο, τα παγκόσμια δίκτυα υγείας είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τη σχέση θνησιμότητας και την επίδραση του ιού στον πληθυσμό που είναι σε ηλικία εργασίας. Οι υποστηρικτές αυτής της προοπτικής εκτιμούν ότι η δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανταποκριθεί “όπως η Κίνα”. Η ζήτηση των καταναλωτών θα μειωθεί.

Επίδραση: Η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη θα μειωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Η μεγάλη πτώση της ζήτησης θα παρουσιάσει μια “σχετικά γρήγορη ανάκαμψη” και η ανάκαμψη της Κίνας θα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ο ρυθμός δραστηριότητας στους άλλους τομείς παγκόσμιας κλίμακας θα παρουσιάσει αργή αύξηση το δεύτερο τρίμηνο.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Προοπτική: Οι χώρες με νέες εστίες παγκοσμίως δυσκολεύονται να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Ο ρυθμός θνησιμότητας αποδεικνύεται υψηλότερος από τον ιό της γρίπης, αν και το στέλεχος COVID-19 καθορίζεται εποχιακά. Τα ισχυρά αντίμετρα που έχουν τεθεί σε ισχύ σημαίνουν ότι η επιδημία θα παραμείνει εντοπισμένη σε εθνική κλίμακα ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα δουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων, ενώ άλλες περιοχές (Ασία, Μέση Ανατολή) βλέπουν πιο ποικίλα αποτελέσματα.

Επίδραση: Σε αυτό το σενάριο, η μελέτη αναμένει την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας στις αρχές του 2ου τριμήνου. Ωστόσο, η συρρίκνωση σε άλλες μεγάλες δυτικές οικονομίες θα παραμείνει μεγάλη έως το τέλος του Ιουνίου. Ορισμένοι τομείς – αεροπορία και φιλοξενία – θα “χτυπηθούν βαθιά”.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3 – ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Προοπτική: Μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον τομέα της υγείας στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα. Οι ιδιότητες του ιού αποδεικνύονται επίσης πιο επικίνδυνες – χωρίς εποχικότητα, υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και ασυμπτωματική μετάδοση. Οι νέες περιπτώσεις παγκοσμίως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τον Σεπτέμβριο.

Επίδραση: Στο πιο σοβαρό πανδημικό γεγονός, η μελέτη υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει ένα οικονομικό σοκ που θα διαρκέσει “το μεγαλύτερο μέρος του έτους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα