Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Παπανδρέου αλλάζει ξανά τις ισορροπίες

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Παπανδρέου αλλάζει ξανά τις ισορροπίες
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Dimitris Kapantais / SOOC

Τα δυνατά σημεία της 7ης υποψηφιότητας που ανακοινώθηκε για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Τα επόμενα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου.

Η κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στο εκλογικό αγώνα για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛ είναι από χθες το βράδυ γεγονός. Η 7η (κατά σειρά ανακοίνωσης) υποψηφιότητα έρχεται να ταράξει για τα καλά τις ισορροπίες στο τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα.

Ήδη έχουν διχαστεί η συνυποψήφιοί του. Κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα και άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό comeback χωρίς σημαντικές ελπίδες επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για τον υποψήφιο που (ως πρώην πρωθυπουργός) έχει την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από κάθε αντίπαλό του. Επίσης φέρει το πιο «βαρύ όνομα» στην ιστορία της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης».

Η …υποδοχή

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν θα μπει στη βάσανο της συλλογής υπογραφών από τα μέλη του μητρώου του ΚΙΝ.ΑΛ αν και με ανάρτησή του στα social media ζητά την στήριξη των ψηφοφόρων και μέσω υπογραφής.

Θα αρκεστεί να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα – οπότε και λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη υποψηφίων – υπογραφές από μέλη της Κ.Ε του ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτές αναμένεται να ξεπερνούν κατά πολύ το απαιτούμενο 15% του οργάνου, δηλαδή 45 υπογραφές.

Τα επιτελεία όλων των υπόλοιπων υποψηφίων σε σημαντικό βαθμό αναδιατάσσουν τις τακτικές τους. Δείγμα ότι η υποψηφιότητα Παπανδρέου «μετράει». Η πλευρά Ανδρουλακη φαίνεται να πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αναγκαιότητα ανανέωσης που έχει ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛ. «Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας» φέρεται να δήλωσε στην επικοινωνία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ενόχληση έδειξε ο Ανδρέας Λοβέρδος κυρίως για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι τελικά υποψηφιος. Άφησε μάλιστα και υπονοούμενα για έλλειψη σοβαρότητας. Ψυχρή φαίνεται να είναι η υποδοχή της υποψηφιότητας από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη, παρότι φέρεται να μοιράζεται κοινές πολιτικές απόψεις με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πιο θετικά είδαν την υποψηφιότητα οι Παύλος Χρηστίδης και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει μιλήσει δημοσίως για μία υποψηφιότητα που αλλάζει τα δεδομένα. Μάλιστα ο βουλευτής Ηρακλείου είναι πιθανόν να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.

Το επόμενο διάστημα πάντως όλοι οι υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τον βαθμό της επιρροής της νέας υποψηφιότητας στην εκλογική βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. Για την ώρα πάντως, όπως αναφέραμε, οι εκτιμήσεις διαφωνούν για το εύρος που αυτή έχει.

Το όνομα «Παπανδρέου»

Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη διαγράψει μια πολυετή πολιτική πορεία, στην οποία υπήρξε τόσο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και πρωθυπουργός της χώρας, το μεγάλο του προτέρημα έναντι των αντιπάλων του για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει το …επώνυμό του.

Το όνομα «Παπανδρέου» στα πολιτικά αντανακλαστικά της βάσης του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζει να δημιουργεί συνειρμούς με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, Γεγονός που δύναται να μεταφραστεί σε ρεύμα και ψήφους. Από τα σημερινά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ μόνον η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει αποσυρθεί για λόγους υγείας από την κούρσα της διαδοχής, διαθέτει ένα ανάλογο πλεονέκτημα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει αυτό το «ατού», κάτι που φάνηκε από την ανάρτηση που έκανε πριν από τρείς ημέρες στην επέτειο της εκλογικής νίκης του πατέρα του, το 1981, Εκεί μίλησε για «αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική». Αυτό ακριβώς δείχνει και η πρώτη φράση της δήλωσης του με την οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του: «Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή».

Το παρελθόν

Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου «κουβαλάει» την δυναμική των προηγούμενων ετών και του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, Του πολιτικού σχηματισμού που ίδρυσε το 2015 και τρία χρόνια αργότερα ενσωματώθηκε στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρότι δεν κατάφερε να πετύχει την είσοδο του στην Βουλή το εν λόγω κόμμα συγκέντρωσε το 2015, 152.557 ψήφους που αντιστοιχούσαν σε ποσοτό 2,5%. Αριθμοί που φαίνονται ίσως μικροί σε σύγκριση με τις επιδόσεις των μεγαλύτερων κομμάτων, όμως η οπτική και οι συγκρίσεις άλλαζουν όσον αφορά τους συσχετισμούς στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ένα κομμα που στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε 457.62345 ψήφους.

Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου στην μνήμη των ψηφοφόρων των ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε ποσοστά ανάλογα κι αντάξια της ιστορίας του κινήματος. Στις εκλογές του 2009 συγκέντρωσε το 44% των ψήφων.

Η δεξαμενή της Φώφης

Ένα ακόμη – προφανές- στοιχείο είναι ότι πρωταρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται στην «δεξαμενή ψήφων» από αυτούς που θα επέλεγαν την Φώφη Γεννηματά. Συμπέρασμα που προκύπτει και από το γεγονός ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ πριν ανακοινώσει την κάθοδο του. Επίσης όμως από την πολιτική εκτίμηση ότι στον χώρο αυτό βρίσκονται οι ψηφοφόροι του «παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου όσον αφορά το πολιτικό «δια ταύτα» ενστερνίζεται την υπόσχεση που δίνουν και οι υπόλοιποι υποψήφιο: Θέτει ως στόχο «να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή.Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Αντι-δεξιά

Διαφαίνεται όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός, παράλληλα ενσωματώνει στον πολιτικό λόγο του το «αντιδεξιό» στοιχείο. Ενδεικτικό είναι το ότι στην ίδια δήλωση επισήμανε την ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛ να γίνει «καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛ τον Ιούλιο του 2020 όταν αποφασίστηκε να στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την περιστολή των διαδηλώσεων. Δήλωσε (μαζί με τον Χάρη Καστανιδη) ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοθέτημα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συζητά με την Φώφη Γεννηματα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛ που συνεδρίασε προ ημερών Eurokinissi

Με αναφορές στον δημοκρατικό σοσιαλισμό

Στο επίπεδο του ιδεολογικού προφίλ ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει στην κατηγορία εκείνη τον πολιτικών του κέντρου που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την λέξη «σοσιαλισμός». Ευελπιστεί μάλιστα στην ευρύτερη ανάταση και επαναπροσδιορισμό της σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε του ΚΙΝ.ΑΛ είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό λέγοντας ότι η τρέχουσα περίοδος «μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον» αφού «η νίκη των σοσιαλδημοκρατών του SPD στη Γερμανία, άνοιξε μια χαραμάδα αισιοδοξίας». Επισήμανε επίσης ότι «παρά τις προβλέψεις κάποιων δήθεν προφητών για το τέλος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να βάλει τέλος σε αυτές τις δοξασίες, που αποτελούν χωρίς αμφιβολία ευσεβή πόθο εκείνων οι οποίοι δεν ικανοποιούνται σε έναν κόσμο δημοκρατίας και συμμετοχής».

Είχε μάλιστα τονίσει την ανάγκη να «καταστήσουμε διακριτές τις πολιτικές και από τη δεξιά συντήρηση και από κάθε άλλη συντήρηση, ακόμη και αν φορά προοδευτικό μανδύα ή δανείζεται αριστερή γλώσσα, ενίοτε και δήθεν επαναστατική». Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την Ν.Δ αλλά και διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, η τουλάχιστον ένα τμήμα του.

Ειδικά για το ΚΙΝ.ΑΛ είχε σημειώσει πως «αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας έβλαψαν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε μεν για την Παράταξή μας, αλλά ο καθένας μας να θέλει να τη φέρει στα μέτρα του»..

Τέλος είχε σημειώσει πως «η ενότητα δεν αφορά μόνο την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, παρά τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις ή θέσεις, αλλά συνεπάγεται και την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αξιών μας. Δεν μπορεί να συνυπάρξει η Αλλαγή με τη συντήρηση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα