Φλερτ ΝΔ – Ποταμιού με “κουμπάρο” το Χατζηδάκη

Φλερτ ΝΔ – Ποταμιού με “κουμπάρο” το Χατζηδάκη

Η παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις” σήμερα το απόγευμα με ομιλητές Μητσοτάκη- Θεοδωράκη, αλλά και οι νέοι τόνοι του Ποταμιού για το Σκοπιανό, αναζωπυρώνουν τα σενάρια για προεκλογική συνεργασία

Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση και το Ποτάμι ανταγωνίζονται για τη φιλελεύθερη ψήφο και ταυτόχρονα φλερτάρουν, με τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας να αναζωπυρώνονται με φόντο το Σκοπανό και με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», (εκδόσεις Παπαζήση) απόψε στις έξι το απόγευμα, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Το θέμα του βιβλίου προφανώς και προσφέρεται ως πλατφόρμα προσέγγισης των δύο κομμάτων, καίτοι βεβαίως ο κ.Θεοδωράκης έχει πολλάκις δηλώσει δημοσίως ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές και δε θα αυτοδιαλυθεί την άνοιξη.

Μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρχαν φωνές υπέρ μίας συνεργασίας των δύο κομμάτων ένθεν κακείθεν, ο κ.Θεοδωράκης είχε επιμείνει στην αυτόνομη πορεία του Ποταμιού, εκτιμώντας ότι στη ΝΔ εν τέλει κυριαρχούν οι σκληρές δεξιές φωνές και η “λαϊκή δεξιά”, αλλά και πως παίζουν μεγάλο ρόλο οι καραμανλικοί και άρα εν τέλει ένα φιλελεύθερο ακροατήριο θα παρέμενε στο Ποτάμι. Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης είχε εξαρχής θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι θα συνεργαστεί με άλλα κόμματα φιλοευρωπαϊκά και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας κυρίως προς το Ποτάμι. Και εν τω μεταξύ ο κ.Θεοδωράκης είχε τελικά συμφωνήσει στη συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, από το οποίο όμως αποχώρησε, καταγγέλλοντας ουσιαστικά την “πασοκοποίηση” του.

Η δημοσκοπική εικόνα όμως προκάλεσε άγχος στους βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι διχάζονται και ως προς το με ποιον θα έπρεπε να συγκλίνει το κόμμα: Στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κάποιοι κοιτούν προς τα αριστερά και κάποιοι προς τα δεξιά. Και αυτό φάνηκε και στο Σκοπιανό, το οποίο δοκίμασε τις σχέσεις ΝΔ- Ποταμιού και έδωσε ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός μετώπου, που όχι μόνο θα κύρωνε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και “μαγιά” συγκλίσεων για το μέλλον.

Βουλευτές του Ποταμιού όπως ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός φέρονται εδώ και καιρό να είναι σε συζητήσεις με τη ΝΔ, με αντάλλαγμα μία θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Το σενάριο αυτό θέλει ουσιαστικά το Ποτάμι να διαλύεται, είτε με απόφαση του κ.Θεοδωράκη, είτε εκ των πραγμάτων κατά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, και βουλευτές του να εντάσσονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σημειωτέον ότι ο κ.Αμυράς στις 6 Δεκεμβρίου δήλωνε στον News 24/7 στους 88,6 ότι στο κόμμα του υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα και στις 7 Δεκεμβρίου το Ποτάμι με ανακοίνωση του άλλαζε τον τόνο της στάσης του απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι υπέρ, ωστόσο ζητώντας από την κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΠΓΔΜ επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικό ζήτημα και πως η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στην οικογένεια των σλάβικων γλωσσών- κάτι που προφανώς θα ήταν δύσκολο να πράξει ο κ.Ζάεφ.

Από την άλλη βέβαια ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης δήλωσε επίσης στον News 24/7 στους 88,6 ότι το κόμμα του δε θα αλλάξει τη θετική του στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Θεοδωράκης χθες πάντως απαντώντας στο Μαξίμου διέψευσε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος στις γαλάζιες λίστες. Αλλά πράγματι το σενάριο προεκλογικής συνεργασίας που έχει τεθεί στη Σεβαστουπόλεως δεν προβλέπει ο πρόεδρος του Ποταμιού να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ο κ.Θεοδωράκης όμως είναι ένα από τα πρόσωπα εκτός ΝΔ που στο Μοσχάτο θα έβλεπαν ως αξιοποιήσιμο σε μία επόμενη κυβέρνηση, όπως και η Άννα Διαμαντοπούλου. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ.Χατζηδάκης που με την αποψινή εκδήλωση αναλαμβάνει ρόλο… προξενητή με το Ποτάμι, είχε με δηλώσεις του ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της κ.Διαμαντοπούλου στην επόμενη κυβέρνηση ΝΔ.

Ο κ.Χατζηδάκης ήταν επίσης το στέλεχος που είχε εκπροσωπήσει τη ΝΔ στο συνέδριο του Ποταμιού στις αρχές Νοεμβρίου, θέλοντας και τότε να αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά επρόκειτο στο συνέδριο του Ποταμιού να παραστεί ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης, όμως λόγω του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και με φόντο την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο κομμάτων λόγω Σκοπιανού, είχε ακυρώσει την ομιλία του. Τώρα όμως που το Ποτάμι θέτει ζήτημα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, το κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων αλλάζει. Σημειωτέον πάντως ότι η ΝΔ δε σκοπεύει να “αρπάξει” βουλευτές από το Ποτάμι, προκειμένου να κατηγορηθεί για αποστασία. Αλλά στο Μοσχάτο περιμένουν τις αποφάσεις του Ποταμιού και του κ.Θεοδωράκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα