Ψήφος αποδήμων: Ζήτημα παραμένει η 30ετία, αύριο νέα συνεδρίαση της διακομματικής

Ψήφος αποδήμων: Ζήτημα παραμένει η 30ετία, αύριο νέα συνεδρίαση της διακομματικής
, , , , 21 2019. -

Τα κόμματα καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για να λυθεί το πρακτικό πρόβλημα της πιστοποίησης του διαστήματος διαμονής στο εξωτερικό. Συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η διακομματική για την ψήφο των αποδήμων θα συνεδριάσει ξανά αύριο στις επτά το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στη σημερινή συνάντηση, που διήρκεσε δυόμιση ώρες, δεν υπήρξε συμφωνία, με το χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη, που έχει θέσει ως όρο το ΚΚΕ, να παραμένει ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι να βρεθεί λύση και να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές το σχετικό νομοσχέδιο, θέτει όμως το ζήτημα του πως θα πιστοποιείται από τις ελληνικές αρχές εάν ψηφοφόρος εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους διαμένει στο εξωτερικό 30 ή 25 χρόνια, με δεδομένες τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους. Και καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την πιστοποίηση του χρόνου απουσίας των εκλογών στο εξωτερικό, με τρόπο λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Επί της ουσίας η κυβερνητική πλευρά πετάει έτσι το μπαλάκι στο ΚΚΕ, το οποίο και είχε θέσει πρώτο τον όρο της διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί μία πρακτική λύση.

Τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους επ αυτού στην αυριανή συνεδρίαση, έγινε όμως βεβαίως μία πρώτη συζήτηση και σήμερα, καθώς και το ΚΚΕ αποδέχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πραγματικό πρόβλημα της πιστοποίησης. Ορισμένες ιδέες, που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να πιστοποιείται ο χρόνος διαμονής στο εξωτερικό μέσα από έγγραφα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή εάν οι εκλογείς έχουν δηλώσει κάτοικοι εξωτερικού, από πιστοποιήσεις φοίτησης σε σχολεία ή πανεπιστήμια, από ένσημα ή στρατιωτικές υποχρεώσεις. Επικράτησε δε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν σε κάθε περίπτωση μεσα στη διακομματική σύμφωνα με πληροφορίες ότι η 30ετία θα πρέπει να ισχύσει για όλους, νέους και παλιούς εκλογείς (υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη εβδομάδα είχε πέσει στο τραπέζι η κυβερνητική πρόταση να μην ισχύσει αναδρομικά το όριο αυτό, αλλά μόνο για όσους εγγραφούν στο εξής στους εκλογικούς καταλόγους).

Αν και στη διακομματικη είχε συμφωνηθεί να μην προβεί καμία πλευρά σε δηλωσεις ή διαρροές για τη συζήτηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ευθέως ότι υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα της 30ετίας και “κάρφωσε” δημόσια τον Τάκη Θεοδωρικάκο υποστηρίζοντας ότι θέλησε να θέσει ξανα το θέμα της μη αναδρομικότητας.

Στην κυβέρνηση προφανώς και ενοχλήθηκαν από την κίνηση αυτή θεωρώντας ότι είχε στόχο να δυναμιτίσει το κλίμα, ενώ τόνιζαν ότι ουδέποτε ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δε δέχεται τον “κόφτη” της 30ετίας, εθεσε όμως το πρακτικό ζήτημα του πως θα πιστοποιηθεί ο χρόνος διαμονής στο εξωτερικό, ζήτησε από τα κόμματα να κάνουν προτάσεις για να βρεθεί μία λύση για όσους ήδη είναι εγγεγραμμένοι, ενώ ειπε ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να ισχύσει η 30ετία για όσους εγγράφονται στο εξης στους εκλογικούς καταλόγους. Πηγές του Εσωτερικών επισήμαιναν επίσης ότι στη Γερμανία, την οποια επικαλέστηκε το ΚΚΕ ως παράδειγμα, όσοι μετοικούν στο εξωτερικό το δηλώνουν, ενώ αυτό δεν ίσχυε παλαιότερα στην Ελλάδα.

Ο κ.Κατρούγκαλος πάντως επανήλθε και με νεότερη δήλωση του υποστηρίζοντας ότι: “Υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από την δική της πρόταση των τεσσάρων σημείων και όχι «τεχνικό» ζήτημα, όπως τεχνηέντως προβάλλεται, είναι η πραγματική αιτία της αδυναμίας συγκλίσεων στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Ψήφου Αποδήμων.”

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι διαφωνούν με την επιστολική ψήφο έστω και κατ εξαίρεση. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άξονες της πρότασης που απέστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών στα κόμματα προέβλεπαν κάλπες, αλλά και τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για εκλογείς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς το ΚΙΝΑΛ ήταν υπέρ αυτής της επιλογής. Από την πλευρά του Κινήματος δηλώνουν σταθερά υπέρ της επιστολικής αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στο όνομα της συναίνεσης.

Σημειωτέον ότι το ΜεΡΑ25 την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και κατηγορώντας κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης ότι “δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα”, ωστόσο δεν αποχώρησε απο τη διακομματική. Αυτή η κίνηση φαίνεται πως μάλλον προκάλεσε ενόχληση στην κυβερνητική πλευρα, καθώς την ώρα που ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου, το ΜεΡΑ25 προέβαινε σε ανακοινώσεις με επιθετικό χαρακτήρα.

Όλα τα κόμματα πάντως συμφώνησαν πως οι περιορισμοί στο χρόνο διαμονής στο εξωτερικό και ο όρος ύπαρξης ελληνικού ΑΦΜ θα τεθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 54.

Θεοδωρικάκος: Συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής: «Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Όπως ξέρετε, η ΝΔ έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει η αυριανή σύσκεψη στις επτά το απόγευμα. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη δήλωση.”

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα

Για υπαναχώρηση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξηγώντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει στη δήλωσή του: «Προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή με την δηλωμένη βούληση μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στην δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής».

Ακολούθως καταφέρεται εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν». Κλείνοντας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση.

Γκιόκας: Η 30ετία πρέπει να ισχύει και για τις νέες και για τις παλιές εγγραφές, θα βρεθεί τεχνική λύση

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας από την πλευρά του δήλωσε μετά τη διακομματική:

“Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα.

Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες -τεράστιες θα έλεγα- ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πως μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά.”

Ο κ.Γκιόκας ξεκαθάρισε ότι: “Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες.

Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.

Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πως θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version