Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο. Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, προϋπόθεση το χρέος

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο. Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, προϋπόθεση το χρέος
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο Menelaos Myrillas / SOOC

Το αναπτυξιακό σχέδιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, με έμφαση σε τρεις άξονες για τα εργασιακά, ενώ ανακοίνωσε την επιδότηση μέρους ενοικίου και στεγαστικού δανείου για 1,2 εκ πολίτες . Έκρινε θετικά την αξιολόγηση και έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ανάγκης ρύθμισης του χρέους στα πλαίσια που έχουν προδιαγραφεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου

Η κυριότερη προτεραιότητα μετά την τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ρύθμισης του χρέους, εντός του πλαισίου που έχει προδιαγραφεί από το Eurogroup πέρυσι τον Ιούνιο, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το σχέδιο της επόμενης ημέρας,.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα θα δίνει έμφαση στην προστασία των εργαζόμενων με τρία κύρια σημεία στρατηγικής:

Εθνικό σχέδιο 3ετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση κατώτατου μισθού.

Δήλωσε άλλωστε κλείνοντας πως η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα απο τα μνημόνια και να αφήσει οριστικά πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας, για όλους αυτούς που συγκροτούν “την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας” και τόνισε : “Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα.”

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση και εκτίμησε ότι αυτή περιλαμβάνει μία σειρά απο θετικές ρυθμίσεις, θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις ανησυχίες μελών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως για τη ΔΕΗ, αλλά και να απαντήσει σε πιέσεις για νέα μέτρα.

“Πρώτον, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, Υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων απο όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη. Και διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Σημείωσε δε, θέλοντας να καταδείξει ότι θα εφαρμοστούν και τα ήδη συμφωνηθέντα, αλλά και νέα αντίμετρα, ότι: “Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, όπως είχαν προσδιοριστεί τον περασμένο Μάϊο. Ενώ παράλληλα, πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών.”

Εκτενή αναφορά έκανε και στο “αγκάθι” της ΔΕΗ: “Όσον αφορά τον τομέα της Ενέργειας, στον οποίο παρά το όργιο προπαγάνδας περί πλήρους διάλυσης και ξεπουλήματος, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις που τελικά ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των εταιριών της ενέργειας.

– Με τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ,

ενώ παράλληλα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

– Με τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που και αυτό συνεισφέρει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ,

ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται αμετάβλητα τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

– Και τέλος με τη διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο,

με παράλληλη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα.”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης συμφωνήθηκαν ρυθμίσεις προς όφελος κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές και του 2017, και περαιτέρω απολοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε κλάδους όπως η μεταποίηση) αλλά και διατάξεις για το κοινωνικό κράτος (αύξηση του επιπέδου του claw back, επιδότηση μέρους του ενοικίου αλλά και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προυπολογισμού 617 εκατ.€, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατομμύρια πολίτες).

“Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας, αλλά πρόσθεσε: “Δεν είναι όμως το μοναδικό. Απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα, στην τελική ευθεία που ήδη έχουμε μπει.Το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας με νόημα και απευθυνόμενος εμμέσως στους εταίρους και δη στο Βερολίνο πως: “Οι συζητήσεις αυτές όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, Όσο όμως και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό – το 15% του ΑΕΠ – που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας.”

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επομένως ότι: “Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται.”

Έσπευσε πάντως για άλλη μία φορά να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες των εταίρων για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

“Η Ελλάδα, ως μια κανονική χώρα πλέον, ως μια χώρα του Σύγχρονου Δυτικού Κόσμου στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και πώς θα το πετύχει. Φυσικά, το κείμενο αυτό περιλαμβάνει και δεσμέυσεις.

Μόνο που οι δεσμεύσεις αυτές είναι πρωτίστως έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής.”

Σημείωσε εξάλλου ότι αυτή τη διαδικασία της εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής,  την ακολούθησαν τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία όταν εξήλθαν των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όρισε επίσης ως βάση αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου “τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε πλέον κατακτήσει και μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας”. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από το 2015, υπεραποδίδει διαρκώς έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το γεγονός αυτό την καθιστά επιτέλους αξιόπιστη και διαβεβαίωσε πως: “Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης.”

Επανέλαβε ωστόσο ότι κρίσιμη παράμετρος αποτελεί  και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει ήδη διαφανεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα