Στις καθυστερήσεις και πάλι η συνθήκη του Δουβλίνου

Στις καθυστερήσεις και πάλι η συνθήκη του Δουβλίνου

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει άλλους έξι μήνες την αναθεώρηση της πολύ κρίσιμης για το μεταναστευτικό συνθήκης

Για έξι ακόμη μήνες καθυστερεί την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνο η Κομισιόν. «Ενόψει της θεματικής συζήτησης των ηγετών της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση που θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή προτείνει έναν πολιτικό χάρτη πορείας με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως τον Ιούνιο του 2018 όσον αφορά την επιδίωξη βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής», ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής που συνόδευσε τις ανακοινώσεις του Αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς, είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προβεί στην απεμπλοκή της συζήτησης για μια αποτελεσματικότερη και δικαιότερη προσέγγιση όσον αφορά την εξισορρόπηση μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. «Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής ως σύνολο και να επιδιώξει να εγκρίνει την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας για όλες τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έως τον Ιούνιο του 2018».

Ενώ συνεχίζεται ο διάλογος για τις κεντρικές πτυχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, ορισμένα στοιχεία της δέσμης μέτρων, όπως οι προτάσεις που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο και το Eurodac, μπορούν να εκδοθούν έως τον Μάρτιο του 2018, ώστε να τεθούν τα λειτουργικά θεμέλια για το αναμορφωμένο σύστημα ασύλου.

Παραπομπές

Επιπλέον, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Κομισιόν την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία για μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου της μετεγκατάστασης προσφύγων. Η Κομισιόν επέκρινε τις τρεις χώρες για το ότι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν.

«Η Ουγγαρία δεν έλαβε κανένα μέτρο από την αρχή του προγράμματος επανεγκατάστασης και η Πολωνία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση ούτε προσέφερε κάποια θέση από τον Δεκέμβριο 2015. Η Τσεχία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση από τον Αύγουστο 2016 ούτε προσέφερε κάποια νέα θέση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Υπερχρέωση μεταναστών

Επίσης, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία να αναθεωρήσουν τα τέλη που επιβάλλουν για τις άδειες διαμονής μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στις τρεις αυτές χώρες, επειδή επιβάλλουν υπέρογκα και δυσανάλογα τέλη για την έκδοση αδειών διαμονής στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση.

Όπως διευκρινίζεται, οι εν λόγω οδηγίες καλύπτουν τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών, όπως τους σπουδαστές, τους ερευνητές και τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, αλλά και τους επί μακρόν διαμένοντες και όσους επωφελούνται από τους κανόνες σχετικά με την οικογενειακή επανένωση. Ενώ τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν διοικητικά τέλη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων, η επιβολή υπέρογκων και δυσανάλογων τελών παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες, αφού επιβάλλει προϋποθέσεις για την ανανέωση της άδειας παραμονής των επί μακρόν διαμενόντων αντί της αυτόματης ανανέωσής της. Οι χώρες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής.

Έξτρα χρηματοδότηση

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή στηρίζει τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα με επιπλέον € 7.25 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα η Κομισιόν χορήγησε σήμερα επείγουσα βοήθεια ύψους 7,25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ολοκλήρωσης για την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην Ελλάδα. Αυτό θα περιλαμβάνει υποστήριξη στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για την ενίσχυση του εξοπλισμού πληροφορικής και της ομάδας διερμηνέων, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού των περιφερειακών γραφείων ασύλου στα κεντρικά σημεία.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει επίσης τη συνέχιση της αποστολής αξιωματικών της αστυνομίας για ελέγχους ασφαλείας στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου στα νησιά. Τα χορηγούμενα σήμερα 7,25 εκατομμύρια ευρώ συμπληρώνουν την κοινοτική χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που χορηγείται στις ελληνικές αρχές και σε διεθνείς οργανισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2015 στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ολοκλήρωσης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) σε 378 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό αντιστοιχεί στην συνεισφορά της ΕΕ ύψους 561 εκατ. Ευρώ που έχει ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων 2014-2020 από αυτά τα ταμεία (322,8 εκατ. Ευρώ για την AMIF και 238 εκατ. Ευρώ για ISF) και περισσότερα από 400 εκατ. Ευρώ από το μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα