Το ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα της Δευτέρας – Πώς εξηγούνται τα εντυπωσιακά χρώματα στον ουρανό

Το ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα της Δευτέρας – Πώς εξηγούνται τα εντυπωσιακά χρώματα στον ουρανό
Ηλιοβασίλεμα (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Πού οφείλεται το έντονο πορτοκαλί χρώμα που είχαν τα σύννεφα το απόγευμα της Δευτέρας Η εξήγηση για το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

Τα μοναδικά χρώματα του ουρανού κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος κατέγραψαν πολλοί από μας με τα κινητά το απόγευμα της Δευτέρας.

Όλοι γνωρίζουμε από τα σχολικά μας χρόνια ότι τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δημιουργούνται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Σε όλα τα μέρη της Γης το ηλιοβασίλεμα διαφέρει από εποχή σε εποχή, καθώς αλλού βλέπουμε τον Ήλιο να δύει το καλοκαίρι και αλλού τον χειμώνα. Αυτό οφείλεται στην κλίση που έχει ο άξονας της Γης, καθώς αυτός κινείται γύρω από τον Ήλιο. Τον χειμώνα, βλέπουμε τον Ήλιο να δύει χαμηλά στον ορίζοντα και το καλοκαίρι ψηλά.

Η ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος εξαρτάται από το φυσικό τοπίο που βρίσκεται κανείς ενω σημαντικό ρόλο έχουν το ύψος των νεφών και τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια. Για παράδειγμα η παρουσία του SO2 και των σωματιδίων κατά τη διάρκεια των εκρηξεων των ηφαιστειων προκαλούν στον ουρανό χρώματα με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Τα σωματίδια ανακλούν το ηλιακό φως και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815. Η σκέδαση Rayleigh είναι το ίδιο φαινόμενο που κάνει τον ουρανό να εμφανίζεται μπλε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φως του ήλιου περιέχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αλλά δεν φτάνουν όλα τα χρώματα στο έδαφος με την ίδια συγκέντρωση. Τα μόρια αζώτου και οξυγόνου στην ατμόσφαιρά μας λειτουργούν ως μικροί «καθρέφτες» για το μπλε και το ιώδες φως. Αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνει τόσο πολύ το μπλε ή το ιώδες φως στο έδαφος. Αντ ‘αυτού, αναπηδά στην ατμόσφαιρά μας, δημιουργώντας τον γαλάζιο τρούλο του ουρανού που όλοι γνωρίζουμε. Λογικά θα έπρεπε το χρώμα του ουρανού να είναι μωβ, καθώς έχει μικρότερο μήκος κύματος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί το μωβ έχει μικρή ένταση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα του φάσματος, τα μάτια μας είναι πιο “ευαίσθητα’’ στα τρία βασικά χρώματα (το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο) ενώ το μεγαλύτερο μέρος του μωβ απορροφάται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και δεν προλαβαίνει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.


Στο ηλιοβασίλεμα, το φως πρέπει να διανύσει μια μεγαλύτερη απόσταση ατμόσφαιρας για να φτάσει στα μάτια μας – έτσι ακόμη περισσότερο μπλε φως, ακόμη και κάποιο πράσινο και κίτρινο φως, φιλτράρεται. Αυτό μας αφήνει με τις πιο ζεστές αποχρώσεις του ορατού φωτός, τις κόκκινες και τις πορτοκαλί να δούμε και γι ‘αυτό τον λόγο πολλά ηλιοβασιλέματα μοιάζουν με «φωτιά» . Κοντά στην επιφάνεια του εδάφους υπάρχουν περισσότερα σωματίδια σκόνης, ρυπαντικές ουσίες και φυσικά τα σταγονίδια από τα νέφη. Τότε συμβαίνει τα μικρά μήκη κύματος, δηλαδή το μωβ και το μπλε να διασκορπίζονται λόγω σκέδασης και να μη φτάνουν στα μάτια του παρατηρητή. Αντίθετα, τα μεγάλα μήκη κύματος, όπως είναι το κόκκινο και το πορτοκαλί να κατορθώνουν να φτάνουν στα μάτια μας.

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα που είχαν τα σύννεφα χθες οφείλεται στο χαμηλό ύψος που βρισκόταν τα σύννεφα στον ουρανό τα οποία φωτίζονταν από κάτω και λόγω του χαμηλού ύψους τους σε πολλές περιοχές το φως ήταν έντονο . Παράλληλα μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ορατότητα η οποία ήταν μεγάλη λόγω του δυτικού επιφανειακού ρεύματος και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκάλεσαν το πανέμορφο χρώμα του ουρανού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα