Η Αθήνα προσβλέπει σε “φρένο” των ΗΠΑ στην Τουρκία 

Η Αθήνα προσβλέπει σε “φρένο” των ΗΠΑ στην Τουρκία 
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ap

Ο Ερντογάν συνεχίζει το βιολί του, αλλά η Αθήνα στέκεται στην έμμεση ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον ΟΗΕ και στρέφει το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Τουρκία συνεχίζει τόσο τις ρητορικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, όσο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, κρατώντας σταθερά υψηλή την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν ότι η στρατηγική του “πιστού συμμάχου”, που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στις ΗΠΑ, αποδίδει.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν ειδικότερα και θεωρούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απομονωμένος στη διεθνή πολιτική σκηνή και υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Όπως επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, ο ΟΗΕ διαμηνύει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ακυρώνει δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς και το πρόσφατο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας στα ενεργειακά, που η Ελλάδα εξαρχής είχε καταγγείλει ως παράνομο και το οποίο είχε δημιουργήσει φόβους για “θερμό επεισόδιο” στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος έχει παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία μετά και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, την οποία το Κάιρο θεωρεί περιοχή δική της επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει drones στη Λιβύη και να εκπαιδεύσει πιλότους της βορειοαφρικανικής χώρας. Ενώ η υποστήριξη Ερντογάν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που το Κάιρο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παραμένει αγκάθι στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, παρά τις κινήσεις “καλής θέλησης” του Τούρκου προέδρου. Σημειωτέον ότι η Αίγυπτος είναι μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που κατέχουν κεντρική θέση στον αμερικανικό σχεδιασμό για την περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί μάλιστα στην Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με αφορμή τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολίασαν δε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος Μπάιντεν ταξιδεύει στην περιοχή και αποφεύγει να επισκεφθεί την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να χαρακτηριστούν αναρμόδια τα αμερικανικά δικαστήρια για την υπόθεση της επίθεσης μπράβων του Ερντογάν σε διαδηλωτές επί αμερικανικού εδάφους.

Τα ταξίδια του Μητσοτάκη

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τη Λιθουανή ομόλογο του Ingrida Šimonytė, κατά τη συνάντηση τους στο Βίλνιους, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, “και μέσω πράξεων και μέσω μιας κλιμακούμενης ρητορικής που δυστυχώς υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή”, όπως τόνισε.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι: “Και εδώ βλέπουμε μια περίπτωση του πως μια ρητορική αναθεωρητισμού μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα σε μια περίοδο που το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμα πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.”

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα “πάντα διατηρεί ένα ανοιχτό παράθυρο διαλόγου, αλλά κρατά σταθερά κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν αυτές αφορούν την εθνική κυριαρχία μας” και κάρφωσε για άλλη μία φορά την Άγκυρα για το διπλό παιχνίδι με τη Ρωσία.

“Δυστυχώς, όσον αφορά τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, η Τουρκία θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, σα να μην υπάρχει σωστό ή λάθος. Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποδεκτό να παρέχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και αγνοεί τις κυρώσεις της ΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε -το κάναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι θα καλέσουμε όλες τις χώρες, ιδίως εκείνες τις χώρες που φιλοδοξούν -τουλάχιστον στα λόγια- να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας την πιθανότητα ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Άγκυρα για παραβιάση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται και την Εσθονία, ενώ στις 3 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκτός από τις ΗΠΑ και η Γερμανία πλέον εγκαταλείπει (σε ένα βαθμό) την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

“Η Γερμανία παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων και υπέρ των ελληνικών θέσεων. Δεν είναι αποδεκτό -τόνισε ο Καγκελάριος- ένας εταίρος του NATO να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα