Οι εκσυγχρονιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λοβέρδος και η προοδευτική σύγκλιση

Οι εκσυγχρονιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λοβέρδος και η προοδευτική σύγκλιση
Οι κοινοβουλευτικές ομάδας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ σε αντιπαράθεση το καλοκαίρι του 2020. Θα είναι ίδιες οι συνθήκες το καλοκαίρι του 2021; Eurokinissi

Στην Κουμουνδούρου τέθηκε ευθέως θέμα προγραμματικού διαλόγου με το ΚΙΝ.ΑΛ, στον ίδιο πολιτικό χρόνο με την καθαίρεση Λοβέρδου από την Φ.Γεννηματά

Το ότι χθες, Τρίτη, στο ΚΙΝ.ΑΛ η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιήθηκε κείμενο 4 στελεχών του κόμματος υπέρ της προγραμματικής σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής, είναι δύο γεγονότα που συνέβησαν τυχαία στον ίδιο φυσικό χρόνο.. Με όρους όμως «πολιτικού χρόνου» τα δύο γεγονότα χάνουν την το στοιχείο του τυχαίου. Δείχνουν – αντιθέτως- το καθεστώς αναζητήσεων στον οποίο βρίσκονται τα δύο κόμματα,που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου».

Χωρίς λήθη δεν υπάρχουν συμμαχίες

Στο κείμενο συμβολής που κατέθεσαν στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο προερχόμενος από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης και οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου προερχόμενοι από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, θέτουν ευθέως θέμα αναζήτησης προγραμματικών συγκλίσεων με τον Κίνημα Αλλαγής.Όπως επισημαίνουν η πολιτική συνθήκη που επικρατεί σήμερα «επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ του σχέσεις».

Αιτιολογούν την εκτίμηση αυτή σημειώνοντας πως «αντιπαράθεση στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεξιάς και η ανάπτυξη αριστερής πολιτικής στο αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν επαρκή αφετηριακή βάση για την αναζήτηση κοινού προγραμματικού πλαισίου». Επίσης επικαλούνται τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλλίας όπου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, σημειώνοντας με νόημα πως το 2021 είναι πιθανό η κυβέρνηση να αναζητήσει διέξοδο στις πρόωρες εκλογές.

Ζητούν μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε υπάρξει κάλεσμα που να «περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας όπως έχουν διαμορφωθεί και αυτοπροσδιορίζονται στην χώρα μας».

Προγραμματική σύγκλιση με το ΚΙΝ.ΑΛ προκρίνουν οι Ν.Μπίστης και Σπ.Δανέλλης Eurokinissi

Στο ίδιο κείμενο αναγνωρίζουν τις εντάσεις που υπήρξαν στο παρελθόν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ τονίζοντας πως «χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών» ενώ δηλώνουν χαρακτηριστικά πως «το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου».

Η καθαίρεση του Α.Λοβέρδου

Σε αυτό το παρελθόν στο οποίο αναφέρονται τα 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σαφώς περίοπτη θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για ένα στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ που εδώ και πολύ καιρό απορρίπτει ακόμη και την… σκέψη πολιτικού διαλόγου -πόσο μάλλον τυχόν συμπόρευσης- με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το στοιχείο, την «αντι-συριζα» ρητορική, φαίνεται ότι επενδύει πολιτικά και στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ μια και – αν και δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως – προτίθεται τον ερχόμενο Νοέμβρη να διεκδικήσει την ηγεσία του. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ηγεσία του κόμματος εκτίμησε ότι δεν μπορεί παράλληλα να κατέχει την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική φαίνεται να επενδύει ο Ανδρέας Λοβέρδος για την διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝ.ΑΛ Eurokinissi

Η αντιπαράθεση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι γνωστό έχει τις ρίζες της στις υπουργικές θητείες του στις κυβερνήσεις της περιόδου των μνημονίων και κυρίως στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι όποιες πιθανές πολιτικές γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ «κόπηκαν» με αφορμή την υπόθεση του σκανδάλου Novartis αφού ο Α.Λοβέρδος ήταν ανάμεσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εισαγγελική έρευνα, προκαλώντας τις έντονες πολιτικές και νομικές αντιδράσεις του πρώην υπουργού. Η Χαριλάου Τρικούπη στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο κατά την διάρκεια των εξεταστικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση της Novartis στην Βουλή.

Τα αισθήματα των δύο πλευρών είναι αμοιβαία αφού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείται ένα από τα «βαρίδια του παρελθόντος» για τα οποία συχνά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οφείλει να απαλλαγεί το ΚΙΝ.ΑΛ.

Φυσικά ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας μάλιστα την θέση του αρμόδιου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παρόλα αυτά η κίνηση της Φώφης Γεννηματά για την καθαίρεσή του δεν ήταν μόνον αιφνιδιαστική αλλά και αποφασιστική. Ίσως και ενδεικτική για το ότι η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ δεν δέχεται μονομέρειες στην αντίληψή της περί πολιτικού διαλόγου, αν και διατηρεί στο ακέραιο την θέση της περί αυτόνομης πορείας .

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα στον πολιτικό της λόγο, η Φώφη Γεννηματά να τονίσει εκ νέου την κριτική της στην αποτυχία του διπολικού μοντέλου «Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου για μία ακόμη φορά να οριοθετηθεί το ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης να αποσαφηνιστεί ότι δεν στοχεύει σε δορυφορικούς ρόλους αλλά σε πρωταγωνιστικούς. Στο πλαίσιο αυτό η έντονη κριτική και προς την Ν.Δ και πρός τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα της δυνατότητας μιας προγραμματικού χαρακτήρα συζήτησης έχει τεθεί στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων. Ιδίως μετά την αρθρογραφία του Γιώργου Παπανδρέου και συνεργατών του που κρατούν σαφείς αποστάσεις από οποιαδήποτε προοπτική σύμπλευσης με την Νέα Δημοκρατία.

Το ερώτημα είναι αν οι αντιλήψεις αυτές και στους δύο χώρους βρίσκονται σε μία προοπτική ωρίμανσης. Κάτι που ίσως όμως εξαρτηθεί και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, όπως και από τις εσωτερικές εξελίξεις και στα δύο κόμματα που θα πραγματοποιήσουν μέσα στο 2021 διεργασίες που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία και την ταυτότητά τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα