Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς διμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία 

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς διμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας © Dimitris Papamitsos

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά Γερμανία και Γαλλία έχουν επιφυλάξεις.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση και αδειοδότηση εμβολίων κατά του κορονοϊού προκαλούν προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αντιμετωπίζεται ακόμη με επιφύλαξη και επί του παρόντος απλώς μένει στην άκρη του τραπεζιού.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά το ζήτημα, αλλά γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθεί σχετική απόφαση, τουλάχιστον όχι άμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε λοιπόν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να συζητηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τυποποίηση της μορφής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να συζητηθεί σοβαρά εφόσον θα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Η Γαλλία επικαλείται ότι είναι πρώιμη η σχετική συζήτηση τη στιγμή που μόλις έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Βέλγιο ότι θα θεωρηθεί διάκριση σε βάρος όσων δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, ότι θα εκληφθεί ως υποχρέωση σε εμβολιασμό. Και η Γερμανία ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου για την παράταση του lockdown στη Γερμανία είχε δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεων της, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί πως ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον ιό και ότι δεν γίνεται ορισμένοι άνθρωποι να έχουν διπλό προνόμιο, του εμβολιασμού και της διευκόλυνσης μετακίνησης, όταν θα υπάρχουν πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι πολίτες, που θα ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά δεν πρόλαβαν.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που όπως και η Ελλάδα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και δη τον θερινό. Η Αθήνα δε διαμηνύει στους εταίρους ότι στο τέλος ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αναπόφευκτο και καλεί την ΕΕ να προνοήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση εξάλλου τονίζει ότι δεν πρόκειται για υγειονομικό διαβατήριο, αλλά για μία πιστοποίηση που απλώς θα επιτρέπει ταξίδια με λιγότερη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τον τουρισμό- Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΙΑΤΑ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη. Αλλά καθώς η Ευρώπη κινείται χαρακτηριστικά με αργούς ρυθμούς και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα έχει καταλήξει εγκαίρως για την τουριστική σεζόν, στην Αθήνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ. Δηλαδή οι πολίτες των χωρών αυτών που θα έχουν εμβολιαστεί και θα έχουν τη σχετική απόδειξη, να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα ακόμη και χωρίς τεστ και καραντίνα.

Στόχος η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ όμως, προκειμένου να έχει εμβολιαστεί ένα αξιόλογο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού και άρα να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων και στην αδειοδότηση νέων.

Στο τελευταίο ζήτημα εστίασε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Τόνισε δε ότι η Ευρώπη στο εξής πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης, καθώς εφόσον ξεκινήσει η διάθεση τους θα επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός εμβολιασμού.

Ο κ .Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Παρασκευής για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της, που προκάλεσε οργή στην ΕΕ, η Pfizer διαβεβαιώνει πλέον ότι παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί και νομικά, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το Sputnik, ενώ η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες εστιάζουν στην πίεση για την τήρηση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, αλλά και σε εναλλακτικές αδειοδότησης άλλων εμβολίων. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να “πατήσει γκάζι” όσον αφορά στον εμβολιασμό, εφόσον θα έχει στη διάθεση του επαρκείς ποσότητες εμβολίων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα