Το Μαξίμου ψάχνει έξοδο κινδύνου από τα χωράφια του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάζεται σε 6'
Το Μαξίμου ψάχνει έξοδο κινδύνου από τα χωράφια του ΟΠΕΚΕΠΕ
ISTOCK

Σε αμηχανία η κυβέρνηση ενώ αναμένεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. «Μελετάμε τη δικογραφία» δηλώνει η ΝΔ. Άμεση διερεύνηση απαιτεί η αντιπολίτευση.

Εντεινόμενη αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζει πρόταση για προανακριτική «δείχνοντας» ταυτόχρονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απαίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για άμεση διερεύνηση που «συντονίζεται» με το κοινό αίσθημα. Αυτά είναι τα 3 στοιχεία που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Τα νέα στοιχεία

Σε όσες καταγραφές ήδη είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διαβιβάστηκε στην Βουλή και κατονομάζει τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, προστέθηκαν από χθες και οι επιστολές του Ευάγγελου Σημανδράκου. Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2022-2023 -όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- απέστειλε τη δεύτερη χρονιά της θητείας του δύο επιστολές προς τον Γιάννη Μπρατάκο που τότε είχε τη θέση του υπουργού στον Πρωθυπουργό.

Σε αυτές γίνεται λόγος για πάνω από 9.000 «κόκκινα» ΑΦΜ για τα οποία δηλώνει ότι δεν πρέπει να επιδοτηθούν αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Μια πληροφορία που -αντικειμενικά- καταδεικνύει την ύπαρξη ενός (τουλάχιστον) προβλήματος στον οργανισμό, αν όχι κάτι περισσότερο. Οι σχετικές επιστολές αξιολογήθηκαν ως σημαντικά στοιχεία και ήδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αποσταλεί στη Βουλή προκειμένου να ενταχθούν στο υλικό της δικογραφίας που ήδη βρίσκεται στην διάθεση βουλευτών και κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νέα αυτά δεδομένα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη.  Ιδίως από την στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης πρότασης προανακριτικής επιτροπής με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προκειμένου να την καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, συνοδευόμενη από τις απαραίτητες 30 υπογραφές βουλευτών του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις δύο αυτές επιστολές τόνισε πως η δημοσιοποίησή τους «κατεβάζει την παράσταση “ανήξερος Πρωθυπουργός” με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη». Όπως τόνισε οι επιστολές «αποδεικνύουν ότι γνώριζε πλήρως το πάρτι διαφθοράς που συνέβαινε σε έναν Οργανισμό, που μοιράζει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο». Πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός να καλείται να πληρώσει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η χώρα διασύρεται πανευρωπαϊκά και ο πρωτογενής τομέας σε μια κρίσιμη στιγμή μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, μετά από αυτή την εξέλιξη «έπεσαν οι μάσκες» εκτιμώντας πως «ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ενήμερος για το πάρτι κακοδιαχείρισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το φθινόπωρο του 2023». Θυμίζει επίσης ότι είναι…λογικώς αδύνατον δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως ο Γ.Μπρατάκος και πολύ περισσότερο ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας να ισχυριστούν πως «δεν βρήκαν πέντε λεπτά να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό για τη δέσμευση χιλιάδων ΑΦΜ» για έναν οργανισμό που διαχειρίζεται δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω η αξιωματική αντιπολίτευση στενεύει τον κλοιό γύρω από τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με το γιατί δεν σταμάτησαν αυτά τα φαινόμενα αποτιμώντας ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά κάλυψη των κυκλωμάτων.

Σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ βάζει στο στόχαστρο και την μόνιμη επωδό της κυβέρνησης περί «επιτελικού κράτους», το οποίο στην Χαριλάου Τρικούπη αποκαλούν «κεντρικό βραχίονα διεκπεραίωσης ρουσφετιών».

Αμηχανία στη ΝΔ

Αν όμως η σκληρή στάση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη, εντύπωση προκαλεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα διαρρέει πως ακόμη… μελετά τη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα αναμένει τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Μια στάση που μοιάζει απότοκο αμηχανίας και απουσίας δυνατοτήτων λήψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας.

Αναφορικά με τις επιστολές Σημανδράκου, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να «διαβάσει ανάποδα» τα όσα καταμαρτυρεί ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υποστηρίζοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμπόδισε τον επικεφαλής του οργανισμού να αποκλείσει από τις επιδοτήσεις τα προβληματικά ΑΦΜ.

Ένας ισχυρισμός όμως που… εκθέτει τον μετέπειτα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τελικά επέτρεψε τις πληρωμές επιδοτήσεων γι’ αυτά τα ΑΦΜ. Η «λεπτομέρεια» αυτή δεν ξέφυγε άλλωστε της προσοχής του ΠΑΣΟΚ που αναρωτιέται αν η ΝΔ  «παραδέχεται την ενοχή Αυγενάκη ο οποίος αμέσως μετά την αποπομπή Σημανδράκου «ξεμπλοκάρισε» χιλιάδες μπλοκαρισμένα ΑΦΜ». Να σημειωθεί μάλιστα ότι σε μία εκ των επιστολών Σημανδράκου γίνεται λόγος για «μεθόδευση από τον κ.Αυγενάκη» προκειμένου ο ίδιος να φύγει από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αν και η Νέα Δημοκρατία επιμένει να διατηρεί το αφήγημα του «αναμορφωτή» του ΟΠΕΚΕΠΕ τα προβλήματα του οποίου χαρακτηρίζει διαχρονικά, είναι εμφανές ότι δεν αρκεί αυτή η «γραμμή άμυνας». Το Μέγαρο Μαξίμου σε διαρροές του επιλέγει να διαβεβαιώσει ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και στις εκλογές ο κόσμος ζυγίζει». Καθιστώντας σαφές πως θεωρεί την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ σημαντική πολιτική ζημιά.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα του προς ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει «έξοδο κινδύνου» από την πολιτική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί. Ιδίως όταν η ομόθυμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν φαίνεται να επιτρέπει την διαφυγή μέσω μιας κυβερνητικής πρότασης περί εξεταστικής. Δηλαδή μιας διαδικασίας που δεν θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες.

Τα δισκάκια

Μία άλλη σημαντική πλευρά της υπόθεσης προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκητα Κακλαμάνη στο αίτημα του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση ώστε να δοθούν τα «ηχογραφημένα» ντοκουμέντα των διαλόγων από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία. Όπως διεμήνυσε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νικήτας Κακλαμάνης, τα πρωτότυπα ηχογραφημένα βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και μπορούν να ζητηθούν μόνον στο πλαίσιο μίας Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτική).

Τέλος, να σημειωθεί ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ζήτησαν χθες από το βήμα της Βουλής τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα