Ο καλύτερος προορισμός για μπάνιο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Ο καλύτερος προορισμός για μπάνιο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας
Λίμνη Achen Getty Images/iStockphoto

Η ετήσια έκθεση "Bathing Water Report", που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κομισιόν, μελέτησε τις συνθήκες σε σχεδόν 22.000 νησιά και παράκτια σημεία κολύμβησης.

Η ποιότητα του νερού στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Περιβάλλον (European Environment Agency, EEA) το 85% των προορισμών που διατίθενται για μπάνιο στην ήπειρο, χαρακτηρίζονται ως “άριστοι”.

Η ετήσια έκθεση “Bathing Water Report” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κομισιόν, παρακολούθησε και μελέτησε τις συνθήκες σε σχεδόν 22.000 νησιά και παράκτια σημεία κολύμβησης στις χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και την Αλβανία και την Ελβετία το 2021. Για πρώτη φορά φέτος, η Μεγάλη Βρετανία δεν μετείχε στην έρευνα.

Η Αυστρία με τις όμορφες λίμνες και τα αλπικά τοπία της βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται ως “άριστα”.

Ακολουθούν η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία συμπληρώνουν την επτάδα των χωρών όπου περισσότερα από εννέα στα δέκα μέρη για μπάνιο είναι “άριστα”.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 10η θέση με ποσοστό 88,5% ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στην 12η και την 13η θέση αντίστοιχα.

Ο πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, η Γαλλία βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στο σκορ με ποσοστό 75,7% ενώ η Πολωνία συγκέντρωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία με ποσοστό 44,5%.

Η αξιολόγηση συντάχθηκε από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τοπικές και εθνικές αρχές συγκέντρωσαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και προχώρησαν σε ανάλυση σχετικά με τους τύπους βακτηρίων που υποδεικνύουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν ως “άριστα”, “καλά”, “επαρκή” ή “φτωχά”, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κολύμπι σε νερά που κρίνονται “φτωχά” μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Εάν το νερό καταποθεί, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι ή διάρροια.

Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που χαρακτηρίστηκαν ως “φτωχά”, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης κολυμβητικής περιόδου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα