“Διορθωτικοί” βιασμοί και “θεραπείες” σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από ιερείς στην Ελλάδα

“Διορθωτικοί” βιασμοί και “θεραπείες” σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από ιερείς στην Ελλάδα
istockphoto

Τι μαρτυρά η ετήσια Ανασκόπηση της ILGA-Europe σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη. Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15/02 η ετήσια Ανασκόπηση της ILGA-Europe για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Στη συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνεται ότι το 2021 υπήρξε άνοδος της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από πολιτικούς και ηγέτες χωρών, ενώ σε έξαρση βρέθηκαν και περιστατικά βίας στην εργασία, εντός οικογενειακού πλαισίου, αλλά και στο δημόσιο βίο.

Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ιδίως στην Ουγγαρία και την Πολωνία, συνέχισαν να εκφράζουν ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, οδηγώντας σε αύξηση των επιθέσεων και την ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας.

Η αναφερόμενη βία κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ήταν το 2021 διαδεδομένη σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Γερμανία είχε αύξηση 39% στα εγκλήματα μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ μια νέα εφαρμογή στη Γαλλία, όπου οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν ομοφοβικά περιστατικά, συγκέντρωσε 3.896 αναφορές μέσα σε έναν χρόνο.

Η ενδοοικογενειακή βία κατά των μελών της κοινότητας συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς. Υπήρξαν δολοφονίες, επιθέσεις, “διορθωτικοί” βιασμοί και περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis “η εξάπλωση της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που περιγράφεται στην έκθεση έχει πραγματικό αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Από χώρα σε χώρα, βλέπουμε πώς επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους κατάσταση, την υγεία και το αίσθημα ασφάλειάς τους, την πρόσβασή τους στην εργασία και τη συνολική τους ικανότητα να προοδεύουν”.

Τι μαρτυρά η έκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα

Περιστατικά διακρίσεων εν μέσω πανδημίας

Ακολουθώντας τους νέους κανόνες για τον περιορισμό της COVID-19, που εισήχθησαν στο Νοέμβριο στην Ελλάδα, αρκετά τρανς άτομα παρενοχλήθηκαν, ενώ τους αρνήθηκε και η είσοδος σε καταστήματα, καφετέριες και άλλους χώρους, καθώς η εμφάνισή τους δεν ταίριαζε με τα έγγραφά τους.

Μέσα σε λίγους μήνες, η GTSA κατέγραψε 12 τέτοιες περιπτώσεις. Στο ίδιο διάστημα, σε μια λεσβία απαγορεύτηκε η είσοδος από σεκιούριτι, καθώς θεωρήθηκε ότι πρόκειται για άνδρα.

Περιστατικά βίας

Η ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Υποθέσεων Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε δεκάδες περιστατικά μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Αρκετές από τις επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, έγιναν τις ημέρες που πραγματοποιήθηκαν το Athens και Thessaloniki Pride.

Αρκετές από τις επιθέσεις στόχευαν σε τρανς άτομα.

Τον Δεκέμβριο η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική έρευνα για ομοφοβικό περιστατικό και απειλές κατά δύο μαθητών, από συνομήλικούς τους.

Το Orlando LGBT+ δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις “θεραπείες” μεταστροφής στην Ελλάδα με βάση 100 απαντήσεις από επιζώντες, τονίζοντας ότι οι “θεραπείες” πραγματοποιούνται από επαγγελματίες της υγείας, εναλλακτικούς θεραπευτές και ιερείς. Στα περιστατικά περιλαμβάνονταν “διορθωτικοί” βιασμοί, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική βία και σεξουαλική παρενόχληση. Το Orlando LGBT+κάλεσε το κράτος να απαγορεύσει την πρακτική, πραγματοποιώντας αρκετές εκδηλώσεις για το εν λόγω θέμα.

Εκπαίδευση

Με θέματα που προάγουν τον διαχωρισμό και τον ρατσισμό εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στο μάθημα της Υγιεινής στις Πανελλαδικές 2021.

Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα Υγιεινή του τομέα Υγεία και Πρόνοια, τέθηκε μεταξύ άλλων ερωτημάτων, το υποερώτημα «Να αναφέρεται επτά παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» .

Σύμφωνα με την διατύπωση στο εγχειρίδιο Υγιεινή- Μικροβιολογία της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ περιλαμβανόταν και ο παράγοντας «Διάδοση της ομοφυλοφιλίας».

Εργασία

Συμπεριλήφθηκαν τα τρανς πρόσωπα στα προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της εργασίας. Τροποποιώντας την προηγούμενη υπουργική απόφαση συμπεριλήφθηκαν πλέον τα τρανς άτομα ανάμεσα στις ευάλωτες ομάδες που προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα