Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων: Ο Μπάιντεν το είπε και το έκανε, σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων: Ο Μπάιντεν το είπε και το έκανε, σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν
Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους AP

Τα μηνύματα που έστειλε ο Τζο Μπάιντεν με την ενέργειά του να αναγνωρίσει επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Μέσω Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος στοχεύει παντού.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε το Σάββατο, όπως αναμενόταν, τη γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η παραδοσιακή δήλωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη “γενοκτονία”. “Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια”, έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

“Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε οιονδήποτε, αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε “την πολιτικοποίηση από τρίτους” της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, ενημέρωσε χθες, Παρασκευή, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι “να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε”, υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

“Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας”, είπε η αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια, “ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν”. “Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα”, υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν επιμένει στην ανάγκη να αντικρίσουμε το μέλλον, “τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε για τα παιδιά μας”. “Ας επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση για την αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια συμβολική ψηφοφορία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, και έκανε λόγο μόνο για “μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα”.

Η Τουρκία, μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας το 1920, αναγνωρίζει τις σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο “γενοκτονία” και κάνει λόγο για έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος μαζί με έναν λιμό ήταν αιτία να χάσουν τη ζωή τους 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Η τουρκική αντίδραση και τα “κρυφά” μηνύματα Μπάιντεν

Δυναμική ήταν και η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο τόνισε τα εξής: “Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν βασίζεται σε νόμιμη βάση και δεν υποστηρίζεραι από κανένα γεγονός. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία”. Αντίκεται στο διεθνές δίκαιο.

Προτείναμε ήδη στην Αρμενία, από το 2005, να δημιουργηθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή που θα εξετάσει τα γεγονότα. Η Αρμενία δεν απάντησε ποτέ. Λέμε όμως και πάλι ότι η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για ιστορικά γεγονότα. Η δήλωσή του είναι μία βαθιά πληγή που επηρεάζει τις σχέεις και τη φιλία μας”.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν τους.

“Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν μόνο τις κατηγορίες εκείνων των οποίων μοναδική ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας”, δήλωσε ο Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter. “Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το παρελθόν και το παρόν (της χώρας του)”

Πίσω από αυτή τη δυναμική, ίσως και υπέρ το δέον, αντίδραση της Τουρκίας κρύβεται μία ανησυχία. Με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος και την προσωπική σχέση που είχε χτίσει με τον πρώην πρόεδρο, έπαιζε σε διπλό ταμπλό. Προσέγγιζε τη Ρωσία με την οποία συνεργάζεται στο Συριακό, είχε πάντα όμως την αμερικανική πόρτα ανοιχτή.

Τώρα αυτή δείχνει να κλείνει σιγά-σιγά με τον Μπάιντεν να είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ρήξεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να αυστηροποιεί τη στάση του απέναντι σε πολλούς και πολλά. Υπάρχει ,έτσι και αλλιώς, πάντα ανοιχτό το θέμα της προμήθειας από πλευράς Τουρκίας οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία κάτι που σημαίνει ότι με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα χειροπιαστό και ηχηρό στην άλλη πλευρά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αντίχτυπος που πιθανώς να έχει η συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού προέδρου στη στάση των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα