Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βάζει “φρένο” στα περί αντεπίθεσης – “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο”

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βάζει “φρένο” στα περί αντεπίθεσης – “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο”
AP Photo/Andrew Kravchenko

Περισσότερο χρόνο μέχρι τη στιγμή που θα είναι σε θέση να αντεπιτεθεί κατά της Ρωσίας χρειάζεται η Ουκρανία, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Περιμένουμε τη βοήθεια που μας υποσχέθηκαν"

“Φρένο” στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων έβαλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνέντευξή του στο BBC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας από το Κίεβο, αποκάλυψε πως η χώρα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να είναι σε θέση να ξεκινήσει μία τέτοια επίθεση, καθώς ο στρατός αναμένει την παράδοση της “στρατιωτικής βοήθειας που μας έχουν υποσχεθεί”.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως, μολονότι οι μάχιμες ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, “είναι έτοιμες”, ο στρατός έχει ανάγκη ακόμη “κάποια πράγματα”, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που “έφταναν κατά παρτίδες”.

“Μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτά που διαθέτουμε και, νομίζω, θα πετύχουμε. Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο.”

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», αν και υποστήριξε πως ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Ο Πεσκόφ είπε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι η Μόσχα ενεργεί με αργό ρυθμό στην Ουκρανία επειδή «είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, όχι πόλεμος». Υποστήριξε όμως ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας και «αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε επανειλημμένα στο BBC τη βεβαιότητα ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να προχωρήσει, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας σύγκρουσης», την οποία, όπως είπε, “η Ρωσία υπολογίζει”.

Με σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας υπό ρωσικό έλεγχο, και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διακηρύσσει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών που οι δυνάμεις του εν μέρει καταλαμβάνουν, αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς συζητήσεις για παραχωρήσεις γης.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως “δεν μπορούν να πιέσουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη. Γιατί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δώσει στον Πούτιν το έδαφός της;”, ενώ απέρριψε τους φόβους για απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, δεν επανεκλεγεί το 2024.

Η πρόταση 10 σημείων

Ο Ζελένσκι πρότεινε μια ειρηνευτική πρόταση 10 σημείων, ζητώντας την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών, τις αποζημιώσεις για ζημιές που σχετίζονται με τον πόλεμο και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, ένα σχέδιο που η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά.

Όπως είπε, οι δυτικές κυρώσεις “είχαν αντίκτυπο στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας”, αναφέροντας τα εξαντλημένα αποθέματα πυραύλων και τις ελλείψεις πυροβολικού.

“Έχουν ακόμα πολλά στις αποθήκες τους, αλλά βλέπουμε ήδη ότι έχουν μειώσει τον βομβαρδισμό ανά ημέρα σε ορισμένες περιοχές”.

Παράλληλα, απέρριψε ξανά τικς κατηγορίες του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Πούτιν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα