Τράπεζες: Οι δύο επιλογές δανεισμού που προκαλεί το Ουκρανικό στις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Οι δύο επιλογές δανεισμού που προκαλεί το Ουκρανικό στις επιχειρήσεις
Κόσμος σε τράπεζα iStock

Οι τράπεζες έχουν πλέον να διαχειριστούν από την μία επιχειρήσεις που παγώνουν τα επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και από την άλλη όσες σπεύδουν να εξαντλήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης.

Δύο κυρίαρχες τάσεις χαρακτηρίζουν την στρατηγική των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την άντληση χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στο news247.gr «τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς – και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία – αναφορικά με την πολική και το ύψος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας παραμένουν ακόμη σε ισχύ έστω και αν τελικά υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή σε ότι αφορά το τελικό ποσό των νέων δανείων. Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται η στρατηγική των επιχειρήσεων στο σκέλος της τραπεζικής χρηματοδότησης για κάλυψη επενδύσεων και δραστηριοτήτων και είτε παγώνουν τα επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε σπεύδουν να εξαντλήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης.

Πάγωμα επενδυτών σχεδίων

Από την μία πολλές επιχειρήσεις βλέποντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του πληθωρισμού «ακυρώνουν» τους μέχρι πρότινος σχεδιασμούς αλλάζουν στρατηγική και πλέον τηρούν στάση αναμονής στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων στις τράπεζες. Και αυτό διότι τα business plans που είχαν καταρτίσει τον προηγούμενο χρόνο οι επιχειρήσεις ενόψει της εκκίνησης των δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0»), έχουν αλλάξει δραματικά από τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν βάλει στον «πάγο» τα αιτήματα για χρηματοδότηση επενδυτικών έργων. Την ανατροπή στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων έχουν φέρει οι μεγάλες ανατιμήσεις που επηρεάζουν το κόστος κατασκευής και παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν σταδιακά εδώ και εννέα μήνες, αλλά «εκτοξεύτηκαν» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παρενέργειες στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων. Και αυτό, διότι στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις αυτές προτιμούν να προστατευτούν από την τρέχουσα κρίση, παρά να σπεύσουν να μην χάσουν την ευκαιρία των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, ο σκεπτικισμός των μεσαίων επιχειρήσεων για την υποβολή επενδυτικών πλάνων προς υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραμείνει μέχρις ότου κατασταλάξει η αναταραχή στις αγορές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, επιτάχυνση των αιτήσεων και των χρηματοδοτήσεων δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο.

Εξάντληση των γραμμών χρηματοδότησης

Από την άλλη πολλές μικρές, αξιόχρεες, επιχειρήσεις βλέποντας την εκτόξευση του κόστους στις πρώτες ύλες, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, στρέφονται στη λήψη δανείου, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης. Κύρια αιτία της αυξημένης ζήτησης από τις επιχειρήσεις ήταν η μείωση των αποθεμάτων και της ρευστότητά τους.

Ήδη τον τελευταίο μήνα καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλεί στην Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σπεύδουν να θωρακιστούν με υπερεπάρκεια ρευστότητας εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους.

Αν και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου και της ακρίβειας μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, τη ζήτηση για δάνεια, αλλά και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες εξακολουθεί να κυριαρχεί η εκτίμηση ότι μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι καθαρές εκταμιεύσεις μπορεί να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

O συγκεκριμένος στόχος προκύπτει από μέση καθαρή πιστωτική επέκταση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ».

Στο ερώτημα σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τις νέες εκταμιεύσεις ο σχεδιασμός των τραπεζών έχει τοποθετήσει πρώτους στη σχετική λίστα τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και της μεταποίησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα