ΔΕΗ και καφές στον δρόμο για τη ΔΕΘ 

ΔΕΗ και καφές στον δρόμο για τη ΔΕΘ 
MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Διαρκείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ με την ακρίβεια να κυριαρχεί στην επικαιρότητα 

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αυτή την εβδομάδα διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο θετικών μέτρων, με έμφαση στην αντιμετώπιση του αναμενόμενου κύματος ανατιμήσεων, ιδίως όσον αφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί και ο καφές.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες με διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να μην μετακυλιστεί στον καταναλωτή το σύνολο του 50% αύξησης στην τιμή της χονδρεμπορικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να μπει φρένο στις ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, χωρίς να βάλει πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, καθώς είναι και ιδεολογικά αντίθετη με κάτι τέτοιο.

Ειδικά όσον αφορά στον καφέ εκφράζονται πάντως φόβοι για μεγάλες ανατιμήσεις εξ ου και η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ σε μία σειρά από τομείς όπου η έμμεση φορολόγηση στην Ελλάδα είναι υψηλότερη σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει λοιπόν να παρουσιάσει ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο εκτός από την απορρόφηση κραδασμών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τις πρώτες ύλες, θα έχει ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα και την έμμεση αύξηση εισοδήματος των νοικοκυριών.

Εξετάζονται λοιπόν τα δημοσιονομικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργησης της για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2022 και όχι το 2023, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου θέλει σήμερα να κλείσει και το ανοιχτό ζήτημα με τον ανασχηματισμό μετά την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα προβεί σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις, με τον Κύπριο πρώην Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να φέρεται ως ο πιθανός υποψήφιος για τη θέση, αντί ενός ακόμη προσώπου από τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ήταν το αρχικό σενάριο. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπο, που διαθέτει και επιχειρησιακή και πολιτική εμπειρία και δη στην Κομισιόν, ενώ καθώς κατάγεται από την Κύπρο δεν έχει εμπλοκή στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση.

Αφού κλείσει πάντως και το θέμα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μία θετική ατζέντα, αλλά ταυτόχρονα εκτός από το θέμα της ακρίβειας έχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο νέας έξαρσης του κορονοϊού το φθινόπωρο και το φόβο για νέο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αλλά και τις αντιδράσεις υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που ενδέχεται να εκφραστούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στις 10 με 12 Σεπτεμβρίου.

Σημειωτέον δε ότι ημερομηνία ορόσημο για την πορεία της επιδημίας είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 12-17 ετών είναι πολύ χαμηλή και ταυτόχρονα κυριαρχεί η υψηλή σε μεταδοτικότητα μετάλλαξη Δέλτα, επομένως εκφράζονται φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων παρά τα πρωτόκολλα για ασφαλή λειτουργία. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα σχολεία, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα