Το “come back” Γεωργιάδη- Βορίδη με κορώνες για “λαθρομετανάστες”

Το “come back” Γεωργιάδη- Βορίδη με κορώνες για “λαθρομετανάστες”
Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Οι δύο υπουργοί με τη ρητορική τους φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποια υπερασπίζεται το αποτρεπτικό δόγμα των μέτρων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με Ορμπάν- Σαλβίνι, τονίζει ο Πέτσας

Ήταν κοινό μυστικό στη Νέα Δημοκρατία ότι προεκλογικά είχε δοθεί “εντολή” στους λαλίστατους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη να χαμηλώσουν τους ακραία δεξιούς τόνους για να μην τρομάζουν τους κεντρώους ψηφοφόρους και να μη δίνουν λαβές στο ΣΥΡΙΖΑ. Και είχαν συμμορφωθεί, αν και ο κ.Γεωργιάδης ιδίως δεν έκρυβε ότι ασφυκτιούσε στο πλαίσιο αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βόρειο Τομέα ο κ.Γεωργιάδης δεν είχε κρατηθεί να μην σχολιάσει “έχω γίνει πολύ μετριοπαθής, έχω γίνει Κουμουτσάκος”. Δήλωση που δεν άφησε με τη σειρά του ασχολίαστη ο συνυποψήφιος του Γιώργος Κουμουτσάκος, επίσης παρών στην εκδήλωση, λέγοντας σαρκαστικά και διπλωματικά: “Όλοι έχουμε περιθώρια αυτοβελτίωσης”.

Με τις χθεσινές τους δηλώσεις για το προσφυγικό, που κατά την κυβέρνηση είναι πλέον απλώς μεταναστευτικό, όμως οι δύο υπουργοί (που εν τω μεταξύ σημειωτέον ότι έχουν χαμηλώσει τα λάβαρα του Σκοπιανού) “επέστρεψαν” με τον κ.Γεωργιάδη να κάνει λόγο για “λαθρομετανάστες” και τον κ.Βορίδη να δηλώνει ότι δε δικαιούνται “ανθρωπιστική βοήθεια” οι μετανάστες. Και οι δύο υποστήριξαν ενθέρμως τη λειτουργία κέντρων κλειστού τύπου για όσους δε δικαιούνται άσυλο, ενώ υπερασπίστηκαν την κυβερνητική θέση πως δεν υπάρχει πια προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό, με το επιχείρημα ότι οι Σύροι που φτάνουν πλέον είναι ελάχιστοι. Αν και ο κ.Γεωργιάδης ανέβασε σημαντικά το ποσοστό αυτών που προεξοφλεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε εκτιμήσει ότι το 85% είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης στις χθεσινές του δηλώσεις ανέβασε αυτή την εκτίμηση στο 93%.

Βεβαίως η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θεωρεί το Αφγανιστάν, από όπου προέρχεται πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των ροών, μη ασφαλή χώρα ως εμπόλεμη ζώνη, ωστόσο οι “σκληροί” της ΝΔ επικαλούνται ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις εκτιμήσεις της ύπατης αρμοστείας, καθώς αρμόδιες για να αποφασίσουν εν Ελλάδι είναι οι επιτροπές. Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στο να επαναπατρίσει μετανάστες στο Αφγανιστάν.

Ο κ.Πέτσας εξάλλου μετά το υπουργικό είχε προαναγγείλει την κατάρτιση λίστας με “ασφαλείς χώρες” (κύριος στόχος βέβαια της κυβέρνησης όπως έγραψε το News 24/7 είναι να προχωρήσουν οι επιστροφές καταρχήν στην Τουρκία, οι οποίες ήταν σχετικά λίγες επί ΣΥΡΙΖΑ), όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι αυτές και στο briefing της Τρίτης είπε πως το ζήτημα θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί.

Μιλώντας δε στον Ant1 το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση πάει στην κατεύθυνση Όρμπαν και Σαλβίνι. “Καμία σχέση” δήλωσε ο κ.Πέτσας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρα πολλές φορές, και με επιστολή του στο ΕΛΚ, σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτικές οι οποίες ήταν εναντίον της ΕΕ και της χώρας μας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει τέσσερις βασικές της δεσμεύσεις: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αύξηση των επιστροφών.

Γεωργιάδης- Βορίδης υπενθυμίζεται επίσης ότι στο υπουργικό της Δευτέρας είχαν εκφράσει ενστάσεις για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα με το επιχείρημα ότι δε θα αποθαρρυνθούν έτσι οι διακινητές, φαίνεται όμως ότι ικανοποιήθηκαν απο το γενικότερο αποτρεπτικό δόγμα των μέτρων και ιδίως τη λειτουργία των κέντρων κλειστού τύπου.

Είναι πάντως ευρύτερη η αντίληψη στη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε χειρίστηκε σωστά το θέμα του προσφυγικού με αποτέλεσμα πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές να θεωρούν την Ελλάδα μία πιο εύκολη δίοδο προς την Ευρώπη από ό,τι την Ιταλία και άρα πολλοί ακόμη και μετριοπαθείς νεοδημοκράτες θεωρούν πως ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στο άσυλο και κέντρα κλειστού τύπου θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, κάτι που βεβαίως μένει να φανεί και στην πράξη. Γενικευμένη είναι επίσης η πεποίθηση στη ΝΔ ότι η πλειοψηφία των ροών πλέον δεν αφορά πρόσφυγες αλλά μετανάστες, καθώς και η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε τον επαναπατρισμό όσων δε δικαιούνται άσυλο για ιδεοληπτικούς λόγους.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας των νεοεκλεγέντων βουλευτών της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάνω από 20 βουλευτές του έθεσαν το ζήτημα του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητώντας πιο σκληρή στάση, με τον πρωθυπουργό να τους δηλώνει ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει διαφορετική πολιτική σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Μία πολιτική που όπως φάνηκε εξάλλου από τις ανακοινώσεις της Δευτέρας έχει καθαρά αποτρεπτική λογική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα