Μείωση της γονιμότητας: Οι τοξικές ουσίες που απειλούν την ανθρωπότητα

Μείωση της γονιμότητας: Οι τοξικές ουσίες που απειλούν την ανθρωπότητα
shutterstock

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί σχεδόν 60% από το 1973 και οι χημικές ουσίες που ευθύνονται για την αναπαραγωγική μας κρίση βρίσκονται σχεδόν παντού.

Το τέλος της ανθρωπότητας μπορεί να έρθει νωρίτερα από ότι νομίζουμε, εξαιτίας των χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες και τη γονιμότητα με ανησυχητικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Ένα νέο βιβλίο με τίτλο Countdown, από τη Shanna Swan, μια επιδημιολόγο με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος και αναπαραγωγής, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί σχεδόν 60% από το 1973.

Μετά την τροχιά που ακολουθούμε, η έρευνα της Swan προτάσσει το ενδεχόμενο το σπέρμα να φτάσει στο μηδέν έως το 2045. Μηδέν. Οι χημικές ουσίες που ευθύνονται για αυτήν την κρίση βρίσκονται σε όλα, από τα πλαστικά δοχεία και τις συσκευασίες τροφίμων, μέχρι τα αδιάβροχα ρούχα, τα αρώματα σε προϊόντα καθαρισμού, τα σαπούνια και τα σαμπουάν, έως τα ηλεκτρονικά και τις μοκέτες.

“Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ο μέσος όρος των γυναικών σήμερα είναι λιγότερο γόνιμες από ότι η γιαγιά τους όταν ήταν 35 ετών”, γράφει η Swan. Εκτός από αυτό, διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος σήμερα θα έχει το μισό σπέρμα από όσο είχε ο παππούς του. “Είναι μια παγκόσμια υπαρξιακή κρίση” και αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά τα πορίσματα της επιστήμης. Σαν να μην ήταν αρκετά τρομακτικό, η έρευνα της Swan καταλήγει επίσης ότι αυτές οι χημικές ουσίες συρρικνώνουν επίσης το μέγεθος και τον όγκο των όρχεων του πέους.

Αυτήν τη στιγμή, η νομοθεσία που ανταποκρίνεται σε αυτήν την απειλή είναι ανεπαρκής. Οι νόμοι και οι κανονισμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα, περιοχή σε περιοχή και, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από πολιτεία σε πολιτεία, σύμφωνα με τον Guardian. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έχει περιορίσει αρκετές φθαλικές ενώσεις στα παιχνίδια και θέτει όρια στις φθαλικές ενώσεις που θεωρούνται «επανατοξικές» – που σημαίνει ότι βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγική ικανότητα – στην παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί ακόμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα