Με φόντο σενάρια για συμφωνία ή/και εκλογές, το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ.

Με φόντο σενάρια για συμφωνία ή/και εκλογές, το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ.
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ.(Eurokinissi-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) eurokinissi

Το άτυπο κομματικό όργανο δε λαμβάνει αποφάσεις, ωστόσο αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Με φόντο σενάρια για συμφωνία ή/και εκλογές, συνεδριάζει σήμερα το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, όπου αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Στο άτυπο κομματικό όργανο οι φωνές υπέρ του “όχι” σε μία (οποιαδήποτε) συμφωνία υπερτερούν. Ωστόσο δε λαμβάνει το πολιτικό συμβούλιο τις αποφάσεις και η σύνθεση του δεν είναι άλλωστε αντιπροσωπευτική των διαθέσεων του συνόλου των βουλευτών. “Τη στάση της Ν.Δ την αποφασίζει ο πρόεδρος” λένε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς πάντως με τη χθεσινή του ομιλία στο ΣΕΒ έδειξε να κλίνει προς την καταψήφιση της συμφωνίας, εκτός εάν όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει πολιτική και ζητήσει συναίνεση. Στη λέξη “συναίνεση” επέμεναν ιδιαίτερα συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ, στρώνοντας το χαλί είτε για την καταψήφιση της συμφωνίας με επίρριψη των ευθυνών στο ΣΥΡΙΖΑ είτε για άλλου είδους σενάρια, εκλογικά ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ δεν απέκλειαν πάντως επισήμως οριστικά τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να μην ερεθίσουν τα οξυμένα εσωκομματικά πνεύματα. Να ληφθεί υπόψη η γνώμη των βουλευτών έχουν ζητήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (στη συνέντευξη του στο news247), η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας και δεν είναι απίθανο το ζήτημα να τεθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

Εκ των μελών του άτυπου κομματικού οργάνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες (Real FM): “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2010” υπενθυμίζοντας την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, με την οποία ο ίδιος διαφωνούσε αλλά συντάχθηκε υπακούοντας στην κομματική πειθαρχία (σε αντίθεση με την κ.Μπακογιάννη, η οποία εν συνεχεία διεγράφη).

“Στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας” σχολίασε επίσης ο κ.Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές κατά του κ.Σαμαρά και πρόσθεσε: “Η Ν.Δ θα πρέπει να είναι η υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη που θα βάλει πλάτη σε μια εθνική προσπάθεια.”

Με τη στάση αυτή ξεκάθαρα φέρεται να συμφωνεί από τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού συμβουλίου μόνο η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μάλιστα μιλώντας στο Βήμα FM δεν απέκλεισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το ερώτημα πάντως δεν είναι μόνο ποιος θα λάβει την απόφαση για τη στάση της Ν.Δ, αλλά και εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από τον κ.Σαμαρά. Ειδικά εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ επιλέξει τη σκληρή στάση, γνωρίζοντας ότι με αυτή διαφωνούν ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη – και μεταξύ αυτών όλοι οι επίδοξοι δελφίνοι πλην του Μάκη Βορίδη, ο οποίος προφανώς αναμένει το δαχτυλίδι σε μία ομαλή διαδοχή.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι επίσης η στάση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι στιγμής απλώς συστήνει στους συνομιλητές του να αναμένουν να δουν τη συμφωνία, έχοντας πάντα όμως ως δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να παίξει με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ν.Δ σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πράξει αυτό που δεν τόλμησε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 και ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας με 180.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα