Υπουργικό “κρυφτό” από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Υπουργικό “κρυφτό” από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την Γάζα

Πώς Γεραπετρίτης και Τσιάρας απέφυγαν να απαντήσουν στην Βουλή για δύο από τα πιο σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν σήμερα στην Βουλή ερωτώμενοι για δύο σημαντικότητα ζητήματα της επικαιρότητας: Την κατάσταση στην Γάζα και το «σκάνδαλο το ΟΠΕΚΕΠΕ». Ρωτήθηκαν αντίστοιχα από έναν πολιτικό αρχηγό και έναν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις καταγράφθηκε η τακτική του «κρυφτού», αφού απέφυγαν να απαντήσουν!

Έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς περιληπτικά την χθεσινή εικόνα του κοινοβουλίου:

Εκεί όπου ο  Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε ενώπιον του πρόεδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να εξηγήσει για ποιόν λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν μετέχει στις πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κρατών που καταγγέλλουν την τακτική του Ισραήλ.

Εκεί – επίσης- όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας) στο ποιος αποφάσισε την αποπομπή του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκου Σαλάτα, με τον οργανισμό να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Το κοινό στοιχείο

Το κοινό στοιχείο στην παρουσία των δύο υπουργών ήταν η εμφανής προσπάθεια να αποφύγουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Παρά το γεγονός πως οι διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου (σ.σ ερωτήσεις) στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: Δηλαδή το να τίθενται άμεσα τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και να υπάρχουν αντίστοιχα άμεσες απαντήσεις.

Όλα αυτά ενώ είναι πάγια τακτική της κυβέρνηση οι σπάνιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για μία συνθήκη που ουσιαστικά μεταφέρει τον πολιτικό διάλογο από το θεσμικό του χώρου που είναι η Βουλή σε άλλα πεδία. Δηλαδή στην διαχείριση των ζητημάτων της επικαιρότητας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή στον χώρο των ΜΜΕ. Μια κατάσταση δηλαδή που φαίνεται να προτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι “απαντήσεις”

Ενδεικτικά είναι όσα καταγράφθηκαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία:

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Αρχικά τον ρώτησε για ποιόν λόγο η κυβέρνηση δεν κατονομάζει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στην Γάζα («Γιατί δεν λέτε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια γενοκτονία η οποία συντελείται και έχει κάποιον ο οποίος είναι ο θύτης αυτής της ιστορίας και είναι η Κυβέρνηση του Ισραήλ;» ).

Επίσης το γιατί η Ελλάδα δεν μετείχε σε καμία από τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην τακτική του Ισραήλ. Όπως οι 24 ευρωπαϊκές χώρες που απαίτησαν επανέναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, οι χώρες που ζητούν την επανεξέταση της συμφωνίας Ε.Ε Ισραήλ και οι 7 χώρες που ζητούν την άρση του αποκλεισμού στην Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα αυτά. Αρκέστηκε στο να παραθέσει απλώς πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επέμεινε στις ερωτήσεις ο υπουργός επικαλέστηκε το… κείμενο της ερώτησης που κλήθηκε να απαντήσει υποστηρίζοντας πως δεν περιλαμβάνει τέτοια ερωτήματα. Παρά μόνον αναφορές σε «εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης».

Λίγο νωρίτερα αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Αλέξανδρου Καζαμία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας έθεσε ευθέως το ερώτημα του ποιος έδωσε την εντολή για να φύγει από τον οργανισμό ο πρόεδρος του Νίκος Σαλάτας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα πρέπει να μας πείτε αν ο κ. Σαλάτας αποπέμφθηκε με δική σας απόφαση, γιατί ο ίδιος λέει ότι αποπέμφθηκε με απόφαση από πιο ψηλά, από το Μαξίμου, από τον Πρωθυπουργό. Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε αυτό;»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε ξεκάθαρα να απαντήσει. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η, αν θέλετε, ουσιαστικά παραίτηση -εντός εισαγωγικών- του κ. Σαλάτα οφειλόταν σε ένα και μόνο γεγονός: ότι εξέπεμψε ένα μήνυμα που είναι μακριά από τη θέση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, διότι εμείς θέλουμε κάθαρση, θέλουμε να έρθουν όλα στο φως». Ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει πως «ο κ. Σαλάτας επελέγη από εμένα ως πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ» και ότι «δεν σας κρύβω ότι με τον κ. Σαλάτα προσωπικά συνεργάστηκα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα