Ο πρωθυπουργός στην πρότασή του στην Κομισιόν “ξέχασε” τη μείωση στον ΕΦΚ

Ο πρωθυπουργός στην πρότασή του στην Κομισιόν “ξέχασε” τη μείωση στον ΕΦΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φωτογραφία αρχείου. Johanna Geron, Pool via AP

Για δήθεν "πρωτοβουλία" κάνει λόγο η κυβέρνηση την ώρα που η πρόταση που κατέθεσε είχε ήδη συζητηθεί προς εξέταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Τι λείπει όμως από τις προτάσεις.

Σαν πρόταση της κυβέρνησης παρουσιάστηκε η σημερινή “πρόταση” του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το προβληματικό στην όλη υπόθεση είναι πως αφενός οι τιμές έχουν ήδη εκτοξευτεί, αφετέρου η Κομισιόν ήδη από τη Τρίτη είχε ανακοινώσει πως εξέταζε τη πιθανότητα για έκτακτα μέτρα, με την ελληνική “εξειδίκευση” να έχει βασικές ελλείψεις.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως ανακοινώνει, είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Ένωσης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, οι έξη προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός με την επιστολή του, είναι οι εξής:

  1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
  2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
  3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
  4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής. 
  5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση. 
  6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

“Το Σχέδιο Έξι Σημείων έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει και να επαναφέρει τις αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες και οι οικονομίες των κρατών-μελών της, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, δεν θα υποφέρουν αδικαιολόγητα σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Τη Τρίτη ωστόσο, έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει έκτακτα μέτρα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, και με τις ρωσικές κυρώσεις στο “φόντο”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κομισιόν, θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές για έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα προσωρινά όρια τιμών.

Τονίζεται ακόμη πως “θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και άλλες συνεισφορές σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών μηχανισμών τιμολόγησης για να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια προσιτή, χωρίς διακοπή του εφοδιασμού και περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση”.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως η “Εργαλειοθήκη τιμών ενέργειας”της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο βοήθησε τα κράτη μέλη να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στους ευάλωτους καταναλωτές και παραμένει σημαντικό πλαίσιο για εθνικά μέτρα.

Σε άλλο σημείο η Κομισιόν τονίζει πως: “Σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει στα κράτη μέλη πρόσθετη καθοδήγηση, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις και ορίζοντας πώς τα κράτη μέλη μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών στους καταναλωτές. Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρουν επίσης στα κράτη μέλη επιλογές να παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη σε εταιρείες που πλήττονται από υψηλές τιμές ενέργειας και να συμβάλλουν στη μείωση της έκθεσής τους στην αστάθεια των τιμών της ενέργειας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Μετά από διαβούλευση σχετικά με στοχευμένες τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η Επιτροπή θα διαβουλεύεται επίσης με τα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος”.

Η Επιτροπή, συνεχίζει, “σκοπεύει να υποβάλει έως τον Απρίλιο μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Η πρόταση θα συνεπαγόταν την παρακολούθηση και την επιβολή των επιπέδων πλήρωσης και τη δημιουργία ρυθμίσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της στην αγορά φυσικού αερίου ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από φορείς εκμετάλλευσης, ιδίως την Gazprom”.

Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις

Από τη δική του μεριά, έναντι των παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης ζητά άμεση δράση, με το πλαφόν να έχει ως σημείο αναφοράς την υψηλότερη τιμή αερίου πριν την κρίση της Ουκρανίας. Είναι χαρακτηριστικό όμως πως ακόμη και πριν την κρίση του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας, οι τιμές του αερίου είχαν ήδη ανέβει. Σήμερα, οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν ξεφύγει εντελώς, με την ακριβότερη αγορά, αυτήν της Ιταλίας να πλησιάζει στα 600 ευρώ/MWh (594,83 ευρώ/MWh). Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε επιλέξει το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης χωρίς εναλλακτικές, με τη μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή να είναι η μείωση στον ΕΦΚ σε πετρέλαιο, καύσιμα και φυσικό αέριο.

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται άλλωστε το τελευταίο τρίμηνο και η τιμή με την οποία αγοράζουν καύσιμα και ειδικά βενζίνη, οι καταναλωτές. Από 1,75 ευρώ το λίτρο που ήταν στη χώρα μας η επίσημη μέση τιμή που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην αρχή Δεκεμβρίου, τώρα η μέση τιμή βρίσκεται στα επίπεδα των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτό που λοιπόν δεν ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, ούτε έχει εντάξει σε πρότασή του, είναι μια πιθανή μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κάτι που θα έπληττε μεν τον προϋπολογισμό, από την άλλη όμως θα έδινε μια άμεση απάντηση στη κρίση, έστω σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Από την άλλη, όπως σημειώνει και το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, η τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς το κράτος έχει να χάσει από τα προϋπολογισμένα φορολογικά έσοδα.

Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι άλλωστε πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης, μαζί με την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, το ζήτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ζητά και η Ένωση Βενζινοπωλών Αττικής.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για τον ΕΦΚ

Πριν λίγες ημέρες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας ό,τι “με περισσή σπουδή, εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των διεθνών τιμών που απλώνονται σε όλη την αγορά, απορρίπτεται η φωνή της κοινωνίας για μείωση του ΕΦΚ, και προωθείται εσπευσμένα η επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα. Δηλαδή, η ερμηνεία είναι ότι την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις των προϊόντων θα αναχαιτίσει το πλαφόν στα καύσιμα”.

δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά

Η ΠΟΠΕΚ, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της ό,τι “δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία – προφανώς εν γνώση των υπουργών-  ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί. Η αγορά των καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένους κανόνες και για αυτό τον λόγο, ποτέ κανείς δεν όρισε ποιο ποσοστό κέρδους θεωρείται κερδοσκοπία και πολύ περισσότερο αισχροκέρδεια”.

“Όσες φορές οι εκάστοτε κρατικοί φορείς πιέζονται από τις οικονομικές συγκυρίες, καταφεύγουν σε «λύσεις» για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και όχι για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης  των πολιτών. Οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή πλαφόν δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τσέπη τους και ζητούν γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις”.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κλείνει την επιστολή της υπογραμμίζοντας ό,τι “η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την  ανακούφιση της αγοράς”.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ανακοίνωση για την πρόταση Μητσοτάκη έδωσε στη δημοσιότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της έκτακτης κρίσης.

“Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζητά έλεγχο των τιμών ρεύματος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με αξιοποίηση της ΔΕΗ ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να επιβιώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εδώ και έξι μήνες, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται και χλευάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «παροδικό φαινόμενο», «ακατάσχετη παροχολογία» και «λεφτόδεντρα».

Θέλει απίστευτο θράσος να μιλά κατόπιν εορτής για πλαφόν στα κέρδη στην ενέργεια, μετά και την σχετική πρόταση της Κομισιόν στην κατεύθυνση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που τόσο καιρό το αρνείται και έχει επιτρέψει το όργιο αισχροκέρδειας στα καρτέλ κάνοντας την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ας σταματήσει να είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας. Επιτέλους ας αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να κάνει τα αυτονόητα, γιατί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να πληρώσουν:

– Έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

– Άμεση μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες της ΕΕ.

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και η αγορά.

– Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα