Δυστύχημα στο Άδενδρο: Η προαναγγελία των Τεμπών

Δυστύχημα στο Άδενδρο: Η προαναγγελία των Τεμπών
Στις 13 Μαΐου 2017 το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο MotionTeam

Το πόρισμα για το Άδενδρο και η διαχρονικότητα των προβλημάτων που αφορούν τα ελληνικά τρένα.

Στις 13 Μαΐου 2017 το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Το τρένο σύρθηκε για περίπου 250 μέτρα, ενώ η μηχανή αποκόπηκε και προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε παρακείμενο κτίσμα. Οι υπεύθυνοι του σιδηροδρόμου υποσχέθηκαν ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα φωτίζονταν άμεσα.

Μία εβδομάδα αργότερα, τρία υπηρεσιακά στελέχη του σιδηροδρόμου παρέδωσαν σε οκτώ σελίδες μια «προκαταρκτική έκθεση εκτίμησης». Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι έφταιγε ο μηχανοδηγός, που είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Πιο απλά, είπαν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος.

Η υπόθεση στο Άδενδρο θυμίζει με τραγικό τρόπο την αντίστοιχη της σημερινής τραγωδίας των Τεμπών και δείχνει ότι δεν διδασκόμαστε τίποτα, περιμένοντας το επόμενο δυστύχημα.

Το πόρισμα για το Άδενδρο, που είδε το NEWS 24/7 ανέφερε: «Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και με την επιφύλαξη των επιπλέον στοιχείων που ενδεχομένως να προκύψουν όσον αφορά στην έκταση και το μέγεθος των ζημιών, εκτιμά ότι το αίτιο εκτροχίασης της αμαξοστοιχίας 58 είναι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει». Από την ανάλυση του ταχογράφου του τρένου, που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προέκυψε ότι την ώρα του εκτροχιασμού η ταχύτητα του τρένου ήταν 144 χλμ/ώρα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 60 χλμ/ώρα.

Ωστόσο, πιο κάτω στο ίδιο πόρισμα των υπηρεσιακών παραγόντων σημειώνεται το εξής: «Με την προσωρινή, ορθή μεν κανονιστικά, αλλά επιβαρυμένη λειτουργικά, κατάσταση του δικτύου, θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα απέτρεπαν ή θα μείωναν δραστικά την υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας». Οι συντάκτες του πορίσματος ζητούσαν, επιπλέον, να εξεταστεί η αντοχή της σιδηροτροχιάς από πιστοποιημένο πανεπιστημιακό εργαστήριο, το ίδιο και τα χαρακτηριστικά της θραύσης της.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν επισκεφτεί τότε και τραυματίες σιδηροδρομικούς στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», παίρνοντας άτυπες καταθέσεις. «Μηχανοδήγησα από Αθήνα μέχρι Λάρισα. Το τροχαίο υλικό εμφάνισε κάποιες μικρές ανωμαλίες και είχε μειωμένη έλξη. Πριν από το Πλατύ πήγα στον πίσω θάλαμο για να φέρω το Επισκευολόγιο, προκειμένου να καταγράψω τις τεχνικές παρατηρήσεις μου», είπε ένας εξ αυτών. «Την ώρα του συμβάντος ήμουν στις θέσεις των επιβατών. Κατάλαβα πως το τρένο έφυγε στο κλειδί (αλλαγή)», είπε μια συνάδερφός του.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά και στα περίφημα «τηλεγραφήματα» που ανταλλάσσουν οι σταθμάρχες και οι μηχανοδηγοί των τρένων, κι επομένως την απουσία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της κίνησης. Λίγες μέρες αργότερα, εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών εξήγησαν τι σημαίνουν όλα αυτά.

«Το πόρισμα για το Άδενδρο βγήκε πολύ εύκολα», είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, οι καταγγελίες του οποίου έχουν σοκάρει τα τελευταία 24ωρα την κοινή γνώμη. Όπως έλεγε από τότε, στο 70% της γραμμής, όπως και το σημείο στο Άδενδρο που σημειώθηκε το δυστύχημα του Intercity, δεν λειτουργούν η τηλεδιοίκηση και τα φωτοσήματα, καθώς επίσης τα συστήματα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους (ETCS) και επικοινωνίας (GSMR).

«Αν και έχουν δαπανηθεί δισ. ευρώ στον σιδηρόδρομο, εντούτοις βασικές υποδομές και συστήματα (GSMR και ETCS) υπολειτουργούν ή και απαξιώνονται», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Είσοδος σε παρακαμπτηρίους, όπως αυτή του Άδενδρου, χωρίς φωτοσήματα γίνεται μόνιμα σε Δομοκό, Παλαιοφάρσαλο, Μεζούρλο, Λάρισα, Νέους Πόρους, Σίνδο και Θεσσαλονίκη. Στο κομμάτι Θήβας –Τιθορέας υπάρχει μονή γραμμή τον τελευταίο χρόνο περίπου, λόγω εργασιών, έλεγαν το 2017 οι μηχανοδηγοί. Το ίδιο συνέβαινε τότε και στο κομμάτι Δομοκού –Παλαιοφάρσαλου. Προβλήματα εντοπίζονταν τότε και στις σήραγγες (Πλαταμώνα –Τέμπη), αναφορικά με τον φωτισμό και την επικοινωνία.

Υπήρχε κάτι ακόμη. Οι μηχανοδηγοί μιλούσαν για την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο τους, υπογραμμίζοντας ότι με τον Ν. 3891/2010, μετατάχθηκαν 120 σε άλλες υπηρεσίες, οι 45 εξ αυτών υποχρεωτικά και μόλις τέσσερις επέστρεψαν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με καθεστώς απόσπασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για την πλήρη επιστροφή τους στον σιδηρόδρομο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα