Στο υπουργικό συμβούλιο ο κλιματικός νόμος και το αδειοδοτικό των ΑΠΕ

Στο υπουργικό συμβούλιο ο κλιματικός νόμος και το αδειοδοτικό των ΑΠΕ
Θαλάσσιο αιολικό πάρκο Shutterstock

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει το εθνικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει την ελάττωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα, ενώ θα δώσει στοιχεία και για το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας.

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ θα παρουσιαστούν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή ο εθνικός κλιματικός νόμος, αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την δεύτερη φάση αδειοδοτικής απλοποίησης των ΑΠΕ, για το καθεστώς ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και για το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Κλιματικός νόμος

Ο κλιματικός νόμος θα αποτελέσει το εθνικό πλαίσιο που κατʼ αρχάς θα αποτυπώνει την ελάττωση των εκπομπών ρύπων αερίων στην ατμόσφαιρα κατά 55% με χρονικό περιθώριο δεκαετίας, με δεδομένη την ευρωπαϊκή πολιτική «FitFor55» έως το 2030. Παράλληλα, θα συνιστά τον νομικά δεσμευτικό «οδικό χάρτη» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας της χώρας μας έως το 2050, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για μία οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος έως τα μέσα του αιώνα

Παράλληλα, το εθνικό πλαίσιο θα προβλέπει και έναν ακόμη ενδιάμεσο στόχο, και συγκεκριμένα την ελάττωση των ρύπων σε ποσοστό 80% έως το 2040. Επίσης, θα δρομολογεί την κατάρτιση «τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα» για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε συγκεκριμένους (και ρυπογόνους) τομείς, όπως οι μεταφορές, η ηλεκτροπαραγωγή και ο κτιριακός τομέας. Ανάλογα σχέδια δράσης θα πρέπει να εκπονήσουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, αλλά και όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων τους.

Αποθήκευση Ενέργειας

Στο Υπουργικό θα τεθεί επίσης επί τάπητος το υπό κατάρτιση από το ΥΠΕΝ πλαίσιο για την αποθήκευση. Η παρουσίαση θα περιοριστεί στις βασικές αρχές των συστημάτων μπαταριών, αφήνοντας εκτός την αντλησιοταμίευση ή άλλες μορφές αποθήκευσης (όπως π.χ. τις τεχνολογίες τηγμένου άλατος κ.λπ).

Το πλαίσιο περιλαμβάνει θέματα αναφορικά με τη διαδικασία της πρώτης αδειοδότησης, δηλαδή το τι απαιτείται ώστε να πάρει το «πράσινο φως» ένα τέτοιο έργο. Όσον αφορά τη χωροθέτηση των μονάδων, προβλέπει ότι θα υπάρχει αναλογικότητα με ό,τι ισχύει για ΑΠΕ. Έτσι, για παράδειγμα ούτε τα συστήματα μπαταριών θα μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Θαλάσσια αιολικά

Στο Υπουργικό θα παρουσιαστούν επίσης οι βασικές προβλέψει για το πλαίσιο των offshore αιολικών, μεταξύ των οποίων η «φόρμουλα» στην οποία έχει καταλήξει το ΥΠΕΝ για τα σημεία εγκατάστασής τους. Η «φόρμουλα» αυτή προβλέπει την προσωρινή δέσμευση περιοχών από προεπιλέγοντες επενδυτές, εντός θαλάσσιων ζωνών που θα καθορίζει η πολιτεία.

Για την ανάδειξη των πάρκων που τελικά θα υλοποιηθούν, από αυτή τη «δεξαμενή» υποψήφιων έργων, θα διεξάγονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί, στους οποίους οι προεπιλέγοντες επενδυτές θα υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους. Επίσης, για τη σύνδεση των πάρκων, προκρίθηκε η δημιουργία hub διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω των οποίων θα αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο τα έργα που εγκαθίστανται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Απλοποίηση

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, το ΥΠΕΝ πρόκειται να θέσει στην κρίση της αγοράς την επίσπευση της υποβολής της εγγυητικής επιστολής για τη σύνδεση στο δίκτυο, ως μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών. Η εφαρμογή της εν λόγω παρέμβασης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο συναινεί σε αυτήν ο κλάδος, όπως θα αποτυπωθεί από τις τοποθετήσεις στη δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, το ΥΠΕΝ αναζητεί τη βέλτιστη φόρμουλα ώστε στα προωθούμενα μέτρα να προστεθεί και η αυστηροποίηση του ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νέων έργων, με τη μεταφορά σε προγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο του ελέγχου για το κατά πόσο μια υποψήφια μονάδα έχει κατακυρώσει με κάποιον τρόπο την έκταση γης στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα