Έξι επενδυτές στην κούρσα για τον Φορέα Ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών

Έξι επενδυτές στην κούρσα για τον Φορέα Ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών
Ακίνητα Eurokinissi

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την διαχείριση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών. Έξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Την λίστα με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την διαχείριση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών αναμένεται να έχει στα χέρια του αργά απόψε το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών εκπνέει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον έξι μεγάλα funds φέρεται να ενδιαφέρονται σοβαρά για την ανάληψη της διαχείρισης του Φορέα και θα υποβάλουν σήμερα την προσφορά τους. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση, γεγονός που σημαίνει ότι μετά το πέρας της σημερινής ημέρας θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αναφορικά με τον αριθμό των συμμετοχών.

Επόμενο βήμα είναι η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών και η εκκίνηση του ανταγωνιστικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα τεθούν επί τάπητος τυχόν ενστάσεις από πλευράς των επενδυτών. Συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ξεκινήσει την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους επενδυτές. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα οριστικοποιηθούν σειρά παραμέτρων και θα βελτιωθούν οι προσφορές, να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές με στόχο στις αρχές του 2023 να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.

Οι ενστάσεις

Στελέχη πάντως της αγοράς αναφέρουν ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα και να εκδηλωθεί ουσιαστικό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές. Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που θέτουν είναι η παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια – ακίνητα που θα πάρει ο ιδιώτης που θα στήσει και θα τρέξει τον Φορέα. Οι υπολογισμοί που κάνουν οι δυνητικοί επενδυτές δείχνουν ότι αν μπουν στο εγχείρημα χωρίς να έχουν κρατικές εγγυήσεις, δεν θα έχουν αποδόσεις στην επένδυσή τους.

Οι επενδυτές, ζητούν επίσης λύση για μία σειρά από ζητήματα, όπως τα φορολογικά βάρη που συνοδεύουν τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ, κ.ά.) ή την τακτοποίηση αυτών. Στόχος είναι ο Φορέας να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Υπενθυμίζεται πως το «παρών» στο διαγωνισμό, ο οποίος αρχικά έληγε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου για να επαναπροκηρυχθεί λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής των προβλεπόμενων εγγράφων, είχαν δώσει, μεταξύ άλλων, οι Fortress, Davidson Kempner, Bain και Bracebridge, με τις συμμετοχές να είναι είτε μεμονωμένες είτε σε συμπράξεις με άλλους επενδυτές ή εταιρείες ακινήτων, servicers κ.ο.κ.

Η Fortress, άλλωστε, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της doValue, η οποία, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις της ιταλικής μητρικής, ποντάρει στον Φορέα για αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της και η Davidson Kempner συνδέεται με τη Cepal, ενώ η Intrum από την πλευρά της, δηλώνει πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο Δημόσιο σε επίπεδο υποδομών, χωρίς, ωστόσο, να προτίθεται να κατέβει στον διαγωνισμό.

Πως θα λειτουργήσει ο φορέας

Η δημιουργία ενός φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, προβλέπεται στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία που ψηφίστηκε το 2020. Ο φορέας αποτελεί τη μοναδική αλλά βασική εκκρεμότητα του νέου πτωχευτικού νόμου, μέσω του οποίου έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά εργαλείων, όπως η δυνατότητα πτώχευσης των φυσικών προσώπων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κ.ά., για τη ρύθμιση των οφειλών σε καθυστέρηση που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Ο φορέας θα λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να επενδυθούν σταδιακά φθάνουν έως και τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τον τελικό αριθμό των νοικοκυριών που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα και θα πιστοποιηθούν ότι είναι ευάλωτοι.

Ευάλωτα νοικοκυριά θεωρούνται αυτά που έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη. Για να διατηρήσουν το δικαίωμα να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους, την οποία θα παραδώσουν στον φορέα. Προαπαιτούμενο για να αποφύγουν την έξωση είναι επίσης να καταβάλλουν ενοίκιο, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Στα πλεονεκτήματα της λύσης είναι ότι ο οφειλέτης θα δικαιούται να λάβει επιδότηση από το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στον φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινάει από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.

Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο έπειτα από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπείς στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η αγορά θα μπορεί να γίνεται νωρίτερα από τη λήξη της 12ετίας, αλλά ο οφειλέτης θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταβάλλει εκτός από την εμπορική τιμή του ακινήτου κατά τον χρόνο της συναλλαγής και το υπόλοιπο των μισθωμάτων έως τη λήξη της περιόδου μίσθωσης. Η αίτηση ένταξης στον φορέα θα μπορεί να υποβληθεί εφόσον υπάρχει κήρυξη πτώχευσης από πτωχευτικό δικαστήριο ή εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα